Първи май – Международен Ден на труда и работническата солидарност

1
Добави коментар
pepihappy
pepihappy

Манифестация в София по случай 1 май през 80-те години.

 
История на честването на Първи май като международен ден на труда

 

Началото на отбелязването на Първи май –  международният ден на труда е поставено на 1 май 1886 година в САЩ.  На този ден  профсъюзите провеждат огромна национална стачка, в която участват  над 300 000 работници от цялата страна.  Тяхното искане е въвеждане на официален 8-часов работен ден.

Международният ден на труда Първи май  е  официален  празник в  България

През 1890 г. за пръв път се чества  Първи май в България  от Топографското дружество. За  официален празник  Денят на труда е обявен  през 1939 г.

Празникът започава да се чества ежегодно от  комунистическата власт в Народна република България  от 1945 г. В  социалистическите страни  идеологията е, че работническата класа е управляваща и затова на честването му се отдава голямо значение.  Държавата отбелязва всяка година Първи май с грандиозни  манифестации из цялата страна със  задължителното  участие  на държавните служители.

Денят на труда по света

В Канада  и САЩ  в първия понеделник на септември отбелязват Деня на труда (Labor Day). За пръв път се отбелязва  празникът  през 1882 г. Той  възниква вследствие на инициативата  на профсъюза  за „трудещия се човек“ да се осигури свободен ден. Днес Денят на труда продължава да се  отбелязва основно с  почивен ден и символично се приема  за края на лятото. Празникът е официален от  1894 година.
Деня на труда  във Великобритания се отбелязва през първия понеделник на май. През 2011 г. има предложение  празникът да бъде  преместен през септември, както е в САЩ и Канада, но засега това не е прието.

В бившите социалистически страни  Първи май е важен празник, свързан с идеологията. В СССР и КНР той е отбелязван и  с военни паради.
В Нацистка Германия Денят на труда е честван под името „Имперски трудов ден“ (Reichsarbeitstag).
Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като: Германия, Русия,  Австрия, Мексико, Тайланд и много други.

 

loading…