СОЛЕНА ТОРТА С МАСЛЕНИ БЛАТОВЕ

2
Добави коментар
mm22
mm22

   Отдавна се канех да направя за някой празник солена торта, макар за мен визуално тортата да предизвиква мисли за сладко щом се каже торта, но пък ми бе любопитно как ще се справя Разгледах безброй примери из нета, които ми харесваха и установих преди да се захвана с работа, че общото между всички солени торти е може да се каже, картофа и майонезата най-вече. Дълго се канех и все не се захващах, но пък получих поръчка за такава торта за моя близка и фантазията ми взе да препуска

   Задачата ми обаче не бе никак лесна. Оказа се, че тортата ще е за подарък, но пък освен, че трябва да е красива, трябваше и да е абсолютно „лайт“, да няма картофи в нея и да е възможно най-диетично направена!?! Ха сега де

   Реших, че няма да правя палачинки за да не е много калорично, няма да слагам бяло саламурено сирене, за да не е много солено, няма да слагам много салами, кашкавали и шунки, за да не си противоречат вкусовите им характеристики една на друга, няма да това, няма онова и се обезсърчих сама накрая

   Все пак обещанието си е обещание и в крайна сметка се хванах за работа и сътворих това, което ще ви представя.

   Първоначално мислех да направя един шарен блат на маслена основа, който да разделя на две и да гарнирам после с пълнежа, но претърпях известен неуспех с него, та се наложи да правя и други блатове от парено маслено тесто, което спаси положението.

   За основния блат разбих едно краве масло (125гр.) с две яйца, към тях добавих две и половина високи порцеланови чаши за кафе брашно, 1/2 чаена лъжичка сол, 300 мл прясно мляко, един цял бакпулвер и една малка чаена лъжичка сода за хляб, разтворена в малко оцет, прибавена накрая след разбъркването на всички предходни преди нея продукти.

        

   После разделих сместа на четири и една част от нея оцветих със около 250гр спанак, който беше готов от тези замразените, оставен да се размрази и отцеди напълно от водата, която пуска. Друга част пък оцветих с две супени лъжици лютеница.

   Застлах си разкопчаващата форма с хартия за печене и първо оформих с една от неоцветените части от сместа основа. После си сложих в отделни пликове останалите три смеси – неоцветена, спаначена и тази с лютеница, отрязах малко от едното им връхче и започнах да шприцовам върху основата първо спаначена спирала. След това с малка лъжичка оформих нещо като малко улейче в спиралата, в което да може да легне свободно следващата спирала и да не се разлива настрани излишно. В това улейче шприцовах спирала с лютеница, отгоре пак повторих със спаначена, а празните места запълних с безцветната смес. Накрая с останалата безцветна смес покрих шарената спирала и пекох блата на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 35-40 минути.

       

       

   Сместа с лютеницата ми се струваше много светла и затова добавих към нея и малко червена хранителна боя. Идеята ми с този блат бе да пресъздам основата за торта червено кадифе, но без захарта, а тази спирала видях в нета и много ми хареса като вариант за нашарване на блат, което веднага се опитах да приложа при първата ми отворила се възможност Оказа се, че без захарта резултата не е такъв, какъвто очаквах и блата се получи с много твърда коричка отвън и не така въздушен отвътре, както ми се искаше на мен. Не се отказах обаче да го оползотворя, защото вложеното в него беше все пак вкусно и затова изрязах с накъдреният нож внимателно дъното и шапката на блата и остана фактически средичката му, която сложих по средата на своята торта Следващият път ще направя абсолютно същото, но ще заменя прясното мляко с кисело, за да може да се активира по-хубаво содата от него и така си мисля поне, че ще постигна по-мекичък и по-въздушен блат, но някой друг път

   Така се оказа, че имам само един блат и нямам възможността от него да изрежа втори за да създам една класическа торта Ето защо реших да пресъздам и друга своя творба в солен вариант, а именно тортата медовик, но без захарта и меда отново. Затова разтопих 80гр. краве масло на котлона, дръпнах от огъня и веснага му сипах една и половина висока порцеланова чаша от тези за кафе брашно, 1/3 чаена лъжичка сол, две яйца и угасена в малко оцет чаена лъжичка сода за хляб.

   Бърках с лъжицата, докато се образува еднородна смес, оставих малко да изстине, разделих я в самият съд на четири и бутнах касеролката във фризера за седем минути.

       

   После извадих от фризера и всяка топка си я разточих с обилно количество брашно директно на фолио за печене, вие можете да ползвате хартия за печене, докато се оформи кръг с необходимият ми диаметър и изрязах по краищата за да стане правилен кръг, надупчих с вилицата равномерно навсякъде и пекох в предварително загрята фурна на 180 градуса до порозовяване.

  Този път се справих по-успешно и смятам, че е един солен медовик ще е много вкусен с различни пълнежи

   За да сглобя тортата направих грис хайвер като в литър кипяща и подсолена вода сипах една чаена чаша грис и бърках до сваряването и сгъстяването му. Добавих му две майонези и малко лимонов сок на вкус. Сварих си едни пилешки гърди с два моркова и един голям картоф и после картофа, моркова и 4-5 кисели краставички настъргах на ренде, а пилешките гърди накъсах на конци. Изчаках грис хайвера да изстине и прибавих вътре месото и зеленчуците. С това намазах блатовете, като шареният поставих по средата.

        

                   

   От вън измазах тортата със смес от фино натурално крема сирене и заквасена сметана и украсих, както я виждате на снимката с парчета готово нарязан на филийки кашкавал, чипс, салам, краставица, чери доматчета и жълтък от сварени яйца за тичинки на цветята

  Ами това беше, още няма отзиви за резултата, нямаше и как да опитам какво съм сътворила, надявам се хората да са си хапнали доволно, а не да са се чудили стопаните дали имат котка или куче под масата То ще се чуе, ако няма да се види, но ще поживеем пък ще видим

  Реших да ви покажа как съм правила тортата, заради идеята като цяло. Ако имате по-хубави идеи за състава на батовете може още по-добре да ви се получат нещата. Тези от пареното маслено тесто обаче определено ще влязат трайно в моята кухня за солени произведения!

   Ето я и красавицата:

Да ви е сладко!