Предимства и недостатъци на OLED екраните

5
Добави коментар
Trish
Trish

OLED екраните в най-скоро време ще започнат да се прилагат във все повече и повече портативни устройства – системи за игри, дигитални камери и мобилни телефони. В по-голяма си част тази напреднала технология е нещо позитивно и има предимно плюсове. Обаче, определено, можем да кажем, че съществуват и някои отрицателни страни, с които ще е добре да сте наясно, с навлизането на все повече устройства с такива екрани на пазара.

 

Какво представляват OLED екраните?

OLED е абревиатура от „organic light-emitting diode“, вид екран, който има излъчващ слой, създаден от органични съединения. Какво ще рече това? Това е тип екран, който е конструиран различно от стандартните LCD екрани, характерни за повечето мобилни телефони днес. OLED пикселите излъчват светлина директно без филтри, което позволява на тези екрани да носят повече ползи за потребителите в сравнение с LCD екраните.

 

Кои са предимствата на този тип екрани?

Има някои причини, поради които производителите и потребителите се интересуват от този тип екрани. Сред тях са:

Те са по-енергийно ефективни. Те не изискват никакъв вид backlight, което значително намалява консумацията на енергия при употребата на телефона. Това ще рече, че батерията може да издържи много по-дълго без презареждане. OLED екраните са по-ярки. Това че пикселите на екраните директно излъчват светлина позволява  по-добър усет при преглед от гледна точка на контраст, яркост, цветове на екраните. Освен това цветовете са по-малко повлияни при смяна на ъгъла на гледане, това което е много типично като недостатък при LCD. ОLED екраните са по-тънки. Благодарения на това, в някаква степен може да се намали дебелината на телефона, така тези от вас, които предпочитат по-тънките телефони, ще бъдат удовлетворени. OLED екраните могат да са по-бързи. OLED екраните могат да са по-издръжливи. OLED екраните притежават гъвкавост. Потенциал за по-ниски разходи. Процесът по създаване на такива екрани изисква по-малко средства отколкото за LCD екрани. Понастоящем разходите по прилагане на тази технология са високи, но това е така, понеже технологията е нова, но се счита, че бъдещото й развитие ще доведе до редуцирани разходи за тези екрани. 

Кои са недостатъците на този тип екрани?

OLED екраните имат по-краткотраен живот. Те не са създадени да издържат толкова дълго, колкото LCD. Това значи, че хората трябва да заменят. телефоните си по-често, отколкото го правят в момента. Това може и да е проблем, а може и да не е. Повечето хора вече заменят своите телефони в рамките на една година след закупуването им, понеже технологията се мени бързо, цените падат и т.н., така че това може и да не е такъв проблем. Освен това, производителите на телефони работят по методи за увеличаване на живота на телефоните с OLED екрани.OLED екраните са по-податливи на повреди при допир с вода. Вие така или иначе не плувате с телефони си, нито пък се къпете с него, но истината е, че LCD екранът е по-малко податлив на повреда при допир с вода от OLED екрана.Понастоящем разходите за производство са големи. Въпреки че има потенциал за пестене на ресурси в дългосрочен план, настоящите разходи за производство на тези телефони са по-високи, в сравнение с тези за LCD, а това означава, че телефоните, ползващи тази технология първоначално ще са скъпи.Бъдеще……Бъдещето е светло. Samsung предвиждат, че до 2012 ще видим OLED екрани в 50% от мобилните телефони.