Божидар Димитров призова прокуратурата да забрани изложба на трупове

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

„Това са тела на истински хора, които са имали персонална идентичност, между тях има и бременна жена, с плод. Те са починали по някакъв начин, но по какъв – не се знае. Не се знае също как близките им са се съгласили на това, нарушавайки принципите на всички видове религии, които повеляват телата на мъртвите да бъдат погребвани“, коментира бившият министър без портфейл пред „Фокус“.

Той изрази съмнение, че може тези хора да са починали в резултат на това, че са трябвали „експонати” за тази изложба. Според Димитров, докато не се изяснят тези обстоятелства – кои са тези хора и по какъв начин са починали, в изложбата може да има елемент на престъпление. По думите му прокуратурата трябва да са намеси и да задържи организаторите до изясняване на този случай.

„Това не са артефакти, това са били живи хора, които са починали или са били умъртвени. Организаторите казват, че не знаят произхода и съдбата на тези хора, докато са били живи, казват, че идват от Азия и имат договор с една азиатска фирма, която ги е изпратила. Но е необходимо разследване, незабавна забрана на изложбата, докато не се изяснят тези въпроси”, добави проф. Димитров.

Изложбата „Човешкото тяло – разкрито и реално“ е създадена от патоанатома д-р Гюнтер Фон Хагенс, придобил световна слава покрай опитите си да превърне тленни останки на мъртъвци в музейни и изложбени експонати. Посетителите могат да видят мускулната, скелетната, храносмилателната, репродуктивната, дихателната, отделителната и кръвоносната системи, както и с кожата, жлезите, ноктите и косата на човека, обявиха организаторите още преди излжбата да започне на 25 април.

Експонатите са реални човешки останки, обработени с т. нар. метод на пластинацията – процес, при който се спира процеса на гниене на мъртвото тяло, а течностите в него се заместват с полимерни химични съединения.

Изложбата на фон Хагенс навсякъде по света е силно оспорвана в морален аспект. И у нас юристи коментираха, че подобно отношение към човешките останки е в нарушение на Закона за здравето, според който „тялото на починало лице може да се използва за целите на обучението и научните изследвания във висшите медицински училища, след като смъртта е установена съгласно медицинските критерии и ред, определени от Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки“. 

Преди 3 години 68-годишният Гюнтер фон Хагенс отвори магазин за търговия с препарирани части от човешки тела. Едно стъпало например струва 80 евро, фрагмент от мъртвешка ръка – 360 евро, цяла ръка – 1500 евро, бели дробове на пушач – 3600 евро, цяло тяло – 11 000 евро. Първоначално Фон Хагенс изкупувал трупове в отдалечени части от света. След като станал известен обаче, анатомът започнал да получава многобройни молби от хора, желаещи да станат обект на общо внимание след кончината си. Близо 11 000 души са подписали споразумения, с които му предоставят телата си, за да ги пластифицира.