Какво не знаем за нитратите?

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

От въздуха, храната и водата на нашата планета съществуват рискове от заразяване и възникване на редица сериозни заболявания, свързани с вредното действие на нитратите, тежките метали и пестицидите.

Далече сме от мисълта, че трябва да се създава масова психоза, но и фактът, че понякога в храните, които често консумираме, има нитрати и то в по-големи от допустимите количества, не е за пренебрегване. При съвременната обработка на почвата и насажденията с изкуствени торове и препарати в плодовете и особено в бързо растящите листни и кореноплодни зеленчуци може да се увеличи значително съдържанието на нитрати.

Малцина знаят, че нитратите се влагат като добавка при производството на колбаси. Наднормените концентрации обаче водят до хронична хранителна анемия, която е най-опасна при децата, старите хора и болните със заболявания на сърдечно-съдовата система. Доказана е възможността нитритите, които се получават при редукция на нитратите в храносмилателната система, да се свържат с вторичните амини и да образуват нитрозамини, значителна част от които са с канцерогенно действие.

Реакциите на нитрозиране се ускоряват от попаднали в месото фосфати и тежки метали. Източник на образуване на нитрозамините в колбасите могат да бъдат както остатъчните количества пестициди, така и черният пипер.

При съхранението, технологичната и кулинарната обработка на плодовете и зеленчуците, подобно на месото, се образуват нитрозамини, които са мощни канцерогенни мутагени. Затова е препоръчително краставиците да се консумират обелени – нитратите се натрупват във външния слой. Листните целенчуци – спанак, марули, лапад, пресен лук и чесън се измиват обилно с вода и се оставят накиснати в чиста вода за 30 мин. Нитратите се разтварят във водата и по това какви белези има по листата, след като ги извадите от водата, ще прецените наличието на нитрати в тях. Ако по листата има много тъмни петна, които изглеждат като „пихтия”, това означава, че растенията съдържат много нитрати и по-добре ги изхвърлете.

 

 

Умеете ли да съхранявате храната?

Публикувано в категории: Здравословен живот » Здравословно хранене

Автор Спасова