Велика събота е!

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Днес е Велика събота. В шестия ден от Страстната седмица църквата възпоменава телесното погребение на Христос и слизането му в ада.

Църковното богослужение на този ден започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните неделни и приключват при звуците на тържественото „Христос воскресе!“.

Жените посещават гробищата, преливат и прекадяват, раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите.
За онези, които не са успели да обагрят яйцата на Велики четвъртък, Велика събота е последният ден, в който могат да ги боядисат за Великден. На този ден се месят и козунаци, обреден хляб и кукли – обредни хлебчета с червено яйце в средата. Някои приготвят и печеното агне.

Празникът е свързан с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и от жени, носещи миро. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража.

Според обичая на юдеите Йосиф и Никодим снели пречистото тяло Господне от кръста, обвили го в пелени с благовония и го положили в нов каменен гроб в Йосифовата градина, която се намирала недалеч от Голгота.

Първосвещениците и фарисеите знаели, че Исус Христос е предрекъл възкресението си. Тъй като не вярвали на предсказанието, а и страхували апостолите да не приберат тялото, измолили от Пилат военна стража. Поставили стражата до гроба, а самия гроб запечатали.

Църквата прославя Велика събота като „най-благословения седми ден“, защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете. След като тялото на Исус вече е положено в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – Великден.

Във всички епархии на Българската православна църква тази сутрин се отслужва Василиева Света Литургия. В София Стобийският епископ Наум ще оглави Василиевата Света Литургия в древния столичен храм „Св. София – Премъдрост Божия“, Тивериополският епископ Тихон – в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски”, а Негово преосвещенство Знеполски епископ Йоан – в храм „Св. Неделя”.

Вечерта у нас ще пристигне Благодатният огън, който само на Велика събота слиза на Гроба Господен в Йерусалим. Пловдивският митрополит Николай ще вземе молитвено участие в Последованието на слизането на Благодатния огън на Гроба Господен и ще донесе светинята в страната. Очаква се той да пристигне около 19.00 часа.

В 20.30 часа огънят ще бъде посрещнат от софийските духовници пред сградата на Светия синод. Около 23.00 часа българският патриарх Неофит ще бъде посрещнат в катедралния храм „Св. Александър Невски“, където ще оглави богослужението за Възкресение Христово. Негово светейшество ще отправи и пасхално приветствие към православния български народ.

Християните ще се поздравяват с „Христос воскресе!“ през следващите 40 дни.

България