Прокуратурата проверява Лиляна Павлова

1
Добави коментар
mignews
mignews

Бившата строителна министърка продала земята под изгорялата Фрегата на плажа в Бургас

Прокуратурата е започнала проверка по действия на бившия регионален министър Лиляна Павлова заради решение за продажба на имот  – земята под изгорялата Фрегата на плажа в Бургас. Това съобщи на пресконференция във Варна Румен Петков.

По думите му проверката трябва да установи дали действията на Павлова са административно нарушение или престъпление по служба.  Историята с терена под изгорелият вече кораб на бургаския плаж започва  м.г. На 22 октомври собственикът на обекта внася предложение до областния управител на Бургас Константин Гребенаров, с което иска да купи имота.  Той обаче е публична държавна собственост и за да бъде обект на сделка, трябва да се деактува в частна държавна собственост. Още на следващия ден – 23 октомври, въпреки че трябват поне десет дни, за да бъдат подготвени всички документи, Гребенаров изпраща становище до МРРБ за преобразуването с един единствен мотив – желанието на собственика да купи терена. От МРРБ отговарят, че трябва мотивирано становище, което е изпратено на 19 ноември.

„И тук започва една поредица от престъпления на г-жа Лиляна Павлова. На 25 октомври тя изпраща за съгласуване това предложение до всички министерства с доклад и проект за решение на МС за обявяване на имота за частна държавна собственост”, каза Румен Петков. И обясни, че в нарушение на устройствения правилник дава срок от три дни за съгласуване, като най-малкият разписан такъв е 10 дни. „Толкова бързаме да откраднем имота, че даваме срок, в който министерствата дори нямат физическо време да огледат всичко необходимо, за да дадат становище. Някои ще кажат, че това е административно нарушение. Не. Прави се с цел министерствата да нямат време да реагират”, каза още той.

Въпреки това министерството на финансите успява да изпрати становище, с което се противопоставя на МРРБ и отказва имотът да бъде деактуван.  Павлова обаче не се съобразява с това и в нарушение на правилника внася проекта за решение в първоначалния му вид на заседанието на Министерски съвет от 12 декември. В залата представителят на МФ – Владислав Горанов докладва забележките на МФ и решението е върнато от министерски съвет на вносителя – МРРБ за доработка. „Лиляна Павлова обаче продължава в същия стил и на 17 декември изпраща същия текст  без да са отразени поправките, а именно че имотът не трябва да се деактува и не трябва да се продава. От стенограмата може да се види, че Борисов изрично подчертава корекциите да бъдат нанесени и Лиляна Павлова не възразява. И въпреки това тя не коригира решението и дава възможност на областния управител да продаде имота”, коментира Петков.

И добави: „За мен е много важно как ще се развие сега проверката. Прокуратурата ще търси два варианта – дали това е административно нарушение или престъпление по служба. Лично аз мисля,  че това трябва да бъде еднозначно квалифицирано като престъпление по служба. Първо – заради необичайно кратките срокове, в които се провежда цялата процедура. Второ – заради абсурдния тридневен срок за становища от министерствата. Трето – защото въпреки ясното решение на МС, че вносителят , трябва да нанесе корекции по решението, това не става”.

Петков припомни, че в началото на годината повдигна въпрос и направи темата публично достояние. „Варненци трябва за да знаят, че след като г-жа Павлова, нямайки нищо общо с Бургас си позволи това, като нищо ще продаде Морската градина във Варна, ако има такава власт”, заключи той.