Какво не знаем за лимоните?

3
Добави коментар
black_tulip
black_tulip

Какво не знаем за лимоните?

неделя, 07 април 2013 10:20

Written by black_tulip

Лимонът – само при споменаването на името му устата ни се пълни със слюнка. Този цитрусов плод ни е много добре познат и ние го ползваме всекидневно като прибавяме резен от него в чая си, използваме го за оформянето на коктейли, добавяме го като ароматна подправка в различни сладкиши, използваме го за дресинг и още и още.

Днес ще поговорим обаче за неговите лечебни свойства и ще разберем при какви болежки помага.

 

И така, родината на лимона е Индия, но той вирее добре в райони със субтропичен климат, та дори и у нас. Помня, че баба ми отглеждаше лимонено дръвче в дома и с нетърпение чаках да й отида на гости, за да си откъсна свежо лимонче направо от дръвчето.

Лимонът е изключително полезен за добрия тонус, като е достатъчно да хапнете резенче лимон или да изпиете една чаша пресен лимонов сок сутрин и ще се чувствате бодри през целия ден. Тъй като е богат на витамин С, пектин, органични киселини, флавоноиди, калий, етерични масла и други, този цитрусов плод подпомага имунната система и действа като естествен антиоксидант и предпазва тялото ни от вредните радикали, които попадат в организма ни. Изключително много помага при вирусни заболявания, кашлица и болки в гърлото, затова е добре да си хапвате повечко лимони през зимата. ( Ако не ви харесва киселия му вкус, можете да го добавяте към последния си с мед чай).

Въпреки, че лимоните имат доста кисел вкус, те помагат за по – добрата работа на храносмилателната система, стимулират апетита, успокояват пристъпите на гадене и световъртеж и други.

Този цитрусов плод се използва и в козметиката ( най – вече в кремовете и за приготвяне на пилинг маски и шампоани против мазна коса и пърхот), а ароматното масло от лимон е известно с прочистващите си свойства, които помагат на кожата да възвърне свежия си вид.

Какво не знаем за лимоните?

5.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

1 vote, 5.00 avg. rating (97% score)