Стил „Шаби шик“ (Shabby Chic): Дизайнерски идеи и съвети

1
Добави коментар

Ако имате уникални, износени от времето съкровища, открити на някой бит-пазар или в

антикварния магазин, или наследствени семейни мебели и вещи, то тогава е време да създадем интериор в стил Шаби шик (Shabby Chic). В буквален превод наименованието на стила означава опърпан, дрипав. Създаден е от Рейчъл Ашуел (Rachel Eshvell) през 1980г., която започва да купува стари мебели от разпродажби и бит пазари за да обзаведе дома си. В крайна сметка домът й става толкова прекрасен и уютен, че хобито й се превръща в работа, започва да отваря магазини за такива мебели, а стилът става популярен.
Основната цел в шаби шик стила е да се създаде спокойна и непринудена атмосфера. Това се постига със стари или изкуствено състарени мебели, естествени материи и разнообразие от малки джаджи, които носят спомени от романтични времена.

Ако не знаете какво е шаби шик стил и търсите уникални идеи за декорация, сега е моментът да разберете основните неща, които правят този стил толкова популярен.

Шаби шик може да бъде описан като удобен, интимен, лек, мек, пастелен, дантелен, женствен стил. Рейчъл Ашуел първа използва термина Shabby Chic в списание „The World of Interiors“. Корените на шаби шик може да се видят в старите къщи в английската провинция, в големите извънградски домове, стари, но привлекателни благодарение на всички мебели и аксесоари, преживели годините, независимо от възрастта им и износеността им.
Стилът шаби шик прекрасно съчетава френската изисканост и британската елегантност, допълнени с нотки топлота, удобство и уют.

Ако искате да създадете шаби шик интериор в дома си, задължително трябва да се отправите в търсене на стари, винтидж мебели и елементи за декорация. Привържениците на шаби шик стила задължително трябва са притежават едно сериозно качество – творчески идеи. Това, че ще откриете редки и стари вещи, не стига. Сега следва да им придадете износен вид, следвайки няколко прости правила и изисквания на шаби шик дизайна. Първата крачка, която трябва да направите е реставрация, реконструкция и модификация на предметите с цел да придобият старинен, винтидж облик. Не е нужно да използвате много вещи и мебели за декорация. Може да изберете различни елементи, които видимо нямат нищо общо един с друг. Важно е цялостния ефект от декорацията да бъде уют и изискан шик.

„Стари мебели с история“ – това е асоциация, която мебелите в шаби шик провокират.
Мебелите трябва да са стари или изкуствено състарени, украсени с малки резбовани детайли и извити линии. Боядисани с няколко слоя боя в неутрален цвят, като на места покритието е напукано и долните слоеве се показват. Използвани техники за изкуствено състаряване са състаряване с патина, глазура или восък, Craquelure (изкуствено напукване) и декупаж.
При градинските мебели са валидни същите принципи. Тук дървените пейки и маси се съчетават с мебели от ковано желязо, боядисани в ярки цветове.
Подреждането на мебелите в  шаби шик се фокусира върху комфорта. В дома трябва да има много място за сядане. Столове и канапета се комбинират с други мебели, за да създадете лека атмосфера за разговор.
При осветлението на тавана може да се използват ретро полилеи със стъклени перли или кристали. Стенни свещници и романтична нощни светлини също се вписват в шаби шик интериора.
Препоръчително е да използвате стари огледала, ръчно изработени столове, сандъчи, табуретки и маси.

Що се отнася до използваните цветове, основен и предпочитан е белият цвят, тъй като същността на шаби шик се изразява в нежност и фина елегантност. Все пак има и някои вариации – романтични и меки цветове като светло бежово, бледо розово и синьо. Най-популярните цветове са неутрални и пастелни нюанси: яйчена черупка, мляко, бяло, сиво-бежово, екрю, пясък, бледо синьо, бледо розово и топло светло сиво. Може да добавите интериорни акценти с флорални мотиви.
Може да използвате тапети, които ще създадат усещане за ретро елегантност. Без съмнение флорални мотиви в ярки цветове са най-добрия избор за тапети. Бял цвят може да се използва и за пода.

В шаби шик стила може да използвате естествени тъкани в меки неутрални цветове: неизбелен лен, памук, басма и дантела. Основни шарки са райетата, флоралните мотиви и каретата. Леките ивици и каретата са отличителната черта на шабишик – те придават интимна атмосфера на стаите.
Красиви аксесоари са декоративните възглавници с различни размери в красиви флорални нюанси. Възможни са безкрайно много цветови комбинации. Няма да се изненадате да разберете, че дизайнът на шаби шик съчетава точки, райета и цвета с геометрични форми.

Подовите настилки могат да бъдат от Натурално дърво или настилки от керамични плочки. Рисуваните подове или ромбоидната шарка са изключително популярни в този стил.

Аксесоарите и декорацията са в различни размери, форми и текстура. Интериорът съдържа голямо количество романтични елементи – ангели, нежни фигурки, фото албуми, купи с плодове. Природата е представена от букети от диви цветя (в пастелни цветове или просто зелени растения) и клонки.

Да създадете своя шаби стил не е никак трудно. Изберете ретро полилеи, старинни картини и се уверете, че сте напълнили вазите със свежи цветя. Използвайте своето въображение и умело съчетайте стари и нови мебели и аксесоари в перфектен романтичен шаби стил дизайн, след което може да се насладите на уюта и романтиката, която сътворихте.

Ако имате желание и време сами да претворите своите идеи, ето няколко полезни връзки: 
Декупаж: Красиви ириси върху стария шкаф – Фото урок (Стъпка по стъпка)
Как да си направим китна градинка от подправки вкъщи – Фото урок (Стъпка по стъпка)