Бизнес приказки

13
Добави коментар

В почти всички от първите книги на Борис Акунин за Ераст Фандорин се споменава името „Мебиус“ или „Мёбиус“, обикновено мимоходом, без сериозно влияние върху сюжета. (Ако държите да проверите, на български търсете с „Мьобиус“ 🙂 )

През 2001 година на директния въпрос, защо употребява все това име, Акунин отговорил: „Няма да кажа“. Това, естествено, възбудило любопитството и се родили разнообразни хипотези – че е свързано по някакъв метафоричен начин с прословутия лист на Мьобиус, че е име на личен познат на писателя или е на победителя в конкурс, който Акунин провел в блога си и където наградата била името на победителя да бъде присвоено на герой в романите му.

Истината, в крайна сметка, излязла доста прозаична. В Москва има мебелна компания „Мебиус“. Когато от фирмата видели името в първия роман от серията, предложили на писателя сделка – да продължи да го включва във всяка следваща книга, а в замяна да получава от тях обзавеждане. Идеята била чрез неговите романи да се увеличи честотата на употребата и в Интернет, което да рефлектира върху познаваемостта на бранда. „Мебиус“ или „Мёбиус“ за тях било без значение, тъй като търсачките не различават „е“ и „ё“. Акунин не успял да изпълни уговорката за втората книга от серията, тъй като вече била дадена за печат, но в следващите стриктно я спазвал до 2007-ма година. Сделката била изгодна за него – мебелите били хубави, а в началото не печелел толкова много и оценявал възможността да се преобзаведе в замяна на такава дреболия. В поредната книга през 2007-ма той отново възнамерявал да включи името, но някой от близките му отправил забележка, че вече е най-успешният от руските писатели и с дохода,  който получава, може да си купи цяла мебелна фабрика.

За какво разказвам тази история? Защото, за мое изумление, към днешна дата все още има хора, които си въобразяват, че могат да успеят в директните продажби в милионен град с един търговски обект с не особено добро местоположение, без интернет маркетинг и даже без традиционните методи за реклама, като залагат единствено на качеството и цената на продукта. Не знам как може да се случи това, при положение, че за клиентите те фактически не съществуват. 🙂