Най-големите язовири у нас

21
Добави коментар
it_maniak
it_maniak

Най-големите язовири у нас

05 май 2013 | 11:13

39933

В България има хиляди язовири. Най-големият от тях по обем е Искър. Водохранилището на столицата София събира около 675 млн. куб. м вода. Разположен е между София и Самоков, на река Искър.

Дълъг е 20 км, а в най-широката си част е 5 км. Строителните работи по него започват през 1949 г. и са завършени през 1954 г. 

Ето и останалите язовири в класацията:

Огоста

Това е вторият по обем язовир у нас. Намира се в близост до Монтана. Събира в себе си водите на реките Огоста, Бързия и Златица. Обемът му е 540 млн. куб м .

Строителството му продължава 20 години, завършен е през 1986 г. На мястото, на което е създаден, е имало две села, чиито жители са изселени. В едното от тях – Калиманица, е роден Йордан Радичков.

Кърджали

Стената му се намира на около 3 км от град Кърджали. Разположен е по течението на река Арда. Обемът на язовира е близо 500 млн. куб. метра. 

Язовирната му стена е висока 103.5 м и е единствената подобна на Балканския полуостров. Както и една от малкото стени в света, които се издигат по подобен начин над населено място.

Доспат

Намира се в Западните Родопи, на река Доспатска. Водноелектрическа каскада Доспат – Въча е най-големият хидроенергиен комплекс в България.

Язовирът е дълъг 19 км и широк около 1 км. Има обем от близо 450 млн. куб. м. Той е най-високият язовир у нас – намира се на 1200 м надморска височина.

Жребчево

Разположен е на река Тунджа, в близост до Нова Загора. Кръстен е на потопеното под него село Жребчево. Язовирът е построен през 1959-1966 г.

Той има 25 кв. км площ. В североизточния му край се открива невероятна гледка – там се намира потопената църква Свети Иван Рилски, която е единствената останка от село Запалня.

Етикети:

язовири,
искър,
река,
най-големите язовири

76 харесват тази статия

15 не харесват