10 Фитнес грешки

7
Добави коментар
sofkachaneva
sofkachaneva

10 Фитнес грешки

Всеки ден във фитнеса наблюдавам хора, които идват и си отиват, повтаряйки едни и същи грешки. Ден след ден, година след година те продължават да тренират без видими резултати. Това е все едно всяка сутрин да изкопаваш дупка, а вечерта да я заравяш – много работа, никакъв ефект. Накрая същите тези хора обвиняват фитнеса за безсмислен и неблагодарен спорт. Съжалявам, но повредата е във вашия телевизор.

Други се успокояват като казват, че тренират за здраве, но вътрешно в себе си негодуват заради липсата на резултати. Още повече, за голяма част от тях, начинът им на трениране може да се нарече всичко друго, но не и здравословен.

Защо се получава така, въпреки всичката информация, която ни залива, въпреки всичките треньори и специалисти! Ще анализирам основните грешки, както и какво трябва да се направи.

Грешка # 1 – Липса на ясна цел

Голяма част от трениращите нямат ясна идея за това защо са във фитнеса и какво искат да постигнат. Други си поставят нереалистични цели като това десетте сантиметра от талията да отидат в ръцете и то ако може до началото на август, защото заминават на море.

Целта определя средствата и това да тренирате без цел е все едно да пътувате без посока – накрая ще се изгубите.

Решение: Поставете си конкретна цел в дългосрочен план й я следвайте. Отделно си поставяйте малки реалистични цели за по-кратки периоди от време. Така ще извървите пътя до заветната цел на малки стъпки, което е много по лесно. Това се нарича фитнес планиране.

Ако не можете да прецените кои цели са реалистични и доколко можете да преобразите физиката си за даден период от време, консултирайте се със специалист.

 

Грешка # 2 – Неправилна методика на тренировка 

За да изпълнете поставените си цели, имате нужда от конкретна тренировъчна методика, съобразена с тях. Методиката включва: брой занимания седмично, правилно подбрани упражнения, серии, повторения, тежести, почивки и тренировъчни техники.

Решение: Ако нямате необходимия опит, за да съставите тренировъчна програма спрямо целите си, най-искрено ви съветвам да се обърнете към професионален треньор или инструктор. Той е човекът, който реално може да прецени от какво се нуждае вашата физика.

 

Грешка # 3 – Неправилна техника на упражненията

Всеобщата представата е, че фитнес упражненията са лесни за изпълнение и е някак естествено да ви дойдат отръки. Както човек не се ражда научен да ходи – нещо, което впоследствие се приема за даденост, така и няма вроден модел за правилно изпълнение на упражненията. Всяко фитнес упражнение имат своя специфична техника, без която няма да ви донесе очаквания резултат.

Решение: Първо трябва да промените начина на мислене. Оставете егото си, че знаете всичко настрана. Потърсете литература по въпроса и анализирайте техниката си. Трябва да се научите да усещате упражненията. Ако смятате, че няма да се справите сами, имате нужда от персонални занимания с треньор. Мислете на това като за инвестиция – в знанията, в резултатите и в здравето ви.

 

Грешка # 4 – Несъобразена тренировъчна тежест 

Много често грешка # 3 е вследствие на прекалено големите тежести, с които се тренира. Освен, че нарушава техниката на изпълнение и намалява ефекта, прекомерната тежест ни подлага на голям риск от контузии. На другия полюс са една по-малка част от хора, които изопачават съвета да не се тренира с големи тежести и размахват еднокилограмовите гири, все едно са на рехабилитация. Такова натоварване няма да окаже какъвто и да е физиологичен ефект.

Решение: Тежестта не бива да е нито минимална, нито максимална – тя трябва да е оптимална т.е. тази, с която ще предизвикате необходимия физиологичен ефект спрямо тренировъчните си цели. 

 

Грешка # 5 – Пропускане на загрявката

Правилната загрявка преди фитнес заниманията не само намалява риска от травми, но и повишава ефективността на тренировката. Загрявката подготвя опорно-двигателния апарат, сърдечно-съдовата система, нервната и ендоркринната системи за предстоящото натоварване.

Решение: Отделете 5 минути за загрявка на велоергометъра, с което вработвате сърдечно-съдовата система и повишавате температурата на тялото. След това загрейте с много леки тежести и направете лек стречинг за основните мускулни групи. Готови сте да започнете.

 

Грешка # 6 – Липса на периодизация на тренировката

Ако подавате прекалено много газ за дълъг период от време, рано или късно ще закарате колата на сервиз. Същото е и с вашето тяло. Ако постоянно го подлагате на високо интензивни натоварвания, ще изпитате негативните последствия на претренирането, което ви връща назад в спортните резултати.

Решение: Редувайте периоди с по-големи натоварвания с ниско интензивни занимания. Така тялото ви ще се възстановява по-добре и е за предпочитане от пълната почивка. Винаги, когато усетите нужда, отпускайте педала на газта и вашата „кола” няма да се счупи.

 

Грешка # 7 – Използване на една и съща тренировъчна програма

Двете основополагащи думи не само в спорта са стрес и адаптация. Тренировката е стресът, към който вашият организъм се адаптира, за да получите желаните резултати. Тялото ви се нагажда постепенно към упражненията, сериите, повторенията и другите параметри на тренировъчното натоварване. Когато определена тренировка вече е под прага на необходимият стрес, резултатите спират.

Решение: Използвайте дадена тренировъчна програма, докато виждате че ви дава резултат. Също така не я сменяйте твърде често и правете първо малки корекции по отношение на тежестите, повторенията и сериите, преди да я смените изцяло.

 

Грешка # 8 – Отслабване само с кардио

И децата вече знаят, че кардиото гори мазнините. Но ако беше толкова просто, нямаше да наблюдаваме толкова много жени практикуващи само кардио без резултат. Да, мили дами, тази грешка предимно за вас се отнася. Не отричам, че кардио тренировката гори процентно повече калории от мазнини, отколкото тренировката с тежести. Но аеробните процеси, които преобладават по време на кардио са много по-икономичен начин за доставка на енергия, съответно се горят по-малко калории общо. Освен това, с приключване на кардио сесията, приключва и горенето, за разлика от тренировката с тежести, която повишава разхода на калории часове след това. Да не пропусна и факта, че тренировката с тежести прави кардиото по-ефективно.

Не се притеснявайте да не станете груби и мускулести – не разполагате с нужните за целта хормони. Ако пък щастието да натрупате малко мускули ви се усмихне, те ще са само толкова, колкото да ви направят по-стройни и атлетични и да ускорят метаболизма ви в покой. Така че – не се плашете от тежестите.

Решение: Ключът за слабата и стегната фигура се крие в комбинацията от тренировка с тежести и кардио занимания.

 

Грешка # 9 – Пропускане на разтягането

Стречингът (разтягането) е изключително важен. Той прави мускулите по-еластични и по-малко податливи към разкъсвания. Разтяга фасцията и осигурява място за мускулен растеж. Ускорява възстановяването, като съдейства за по-лесното отстраняване на отпадъчните продукти на мускулния метаболизъм.

Решение: Заучете стречинг упражнения за основните мускулни групи или помолете вашия треньор/

инструктор да ви покаже. Изпълнявай те ги малко в началото след основната загрявка и повече в края на тренировката. Никога не разтягайте не загрети мускули!

 

Грешка # 10 – Несъобразен хранителен режим

Успехите ни във фитнеса са тясно свързани с начина ни на хранене. Дори и при най-перфектния тренировъчен план, няма да имате резултати ако не подавате на организма правилните пропорции белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Решение: Ако не можете сами да изготвите хранителния си план, консултирайте се със специалист. Научете повече за храненето и въздействието на хранителните вещества върху организма. Това ще ви помогне по-лесно да спазвате режима си.

 

Съществуват и други важни грешки, които могат да спънат вашето фитнес развитие, като начина ви на живот, осигуряването на достатъчно почивка, вредните навици и т.н., просто изброих тези, на които задължително трябва да обърнете внимание. Защото малко са хората, които биха оставили петъчния нощен живот, заради съботната си тренировка например. А и не е нужно, освен ако няма да се занимавате професионално.

Успехът е като пъзел – трябва да подредите всички парчета, за да получите цялата картина.