Остров Лефкада (Lefkada Island Greece)

69
Добави коментар
monito_vr
monito_vr

  Най-подходящите месеци за тази дестинация са юни и септември, ако не искате да попаднете в 40-градусовите жеги на юли и август. Освен това офертите през септември са наистина много изгодни, а времето си е топло за нашите разбирания – около 30 градуса (за местните е едва ли не хладно).

Лефкада е четвъртият по големина остров в Йонийско море след Кефалония, Корфу и Закинтос. Разположен е над островите Итака и Кефалония, много близо до острова на Аристотел Онасис – Скорпиос.

Островът има планински терен и вечнозелена богата растителност, което го прави различен от повечето гръцки острови. Столицата, град Лефкада е много красива, чиста и приятна за разходки и романтични вечери. Почти всички ресторанти предлагат традиционна, гръцка кухня, качествении прясно уловени морски специалитети и риба, както и италианска кухня. Да пицата на пещ тук е нещо често срещано, защото островът е пълен с италианци, които идват с ферибот от Бриндизи до Игуменица. За тях тук е по-евтино в сравнение с курортите им по Адриатическо море, а и самите те признават, че Йонийско море е по-чисто и по-синьо.

На Лефкада, твърдят местните, се намират най-красивите плажове в Йонийско море и вероятно е така. Те са разположени в западната част на острова и са достъпни най-вече с кола. Вероятно сте ги виждали по снимките – стръмни бели скали, тюркоазено-синьо море с бяла пяна и жълт пясък, който на места преминава в дребни, овални камъчета. До най-хубавите плажове Порто Кацики и Егремни ще трябва да слизате и по стотици стъпала надолу, но усилията си заслужават – ще се почувствате, сякаш се намирате на екзотичен, далечен континент!

Проблемът е, че на тези плажове обикновено има големи вълни и не е много подходящо място за малки деца. Същото важи и за фантастичните плажове Катизма и Агиос Никитас. Най-хубавият плаж за семейства с малки деца е Микрос Гиалос – голям, плитък залив, без вятър и вълни и с кристално чиста вода.

Интересното е, че плажовете на изток са съвсем различни от плажовете от другата страна на острова. Морето тук е спокойно като езеро, водата е по-бяла, плажовете са по каменисти, но не толкова впечатляващи.

Освен плажовете си островът е културен център на региона и има доста исторически забележителности, които могат да бъдат посетени с кола или по вода (ако имате възможност да си наемете моторна лодка или яхта е супер).

От градчето Нидри тръгват различни туристически кораби, с които можете да обиколите другите по-близки острови като Итака, Скорпио, Кефалония, Мадури и Меганиси и то за не много пари и да видите красиви морски пещери, делфини, както и да поплувате в различни заливи.

От най-южния град Василики пък има ферибот до Кефалония и по-точно до живописното градче Фискардо. То е във венециански стил, изпълнено е с цветя и е единственото оцеляло място на острова при разрушителното земетресение през 1953, така че също си заслужава да бъде видяно.

На острова имат страхотни пекарни с какви ли не закуски и изкушения, с които можете да засищате глада си през деня, а вечер да си позволявате една наистина вкусна и качествена гощавка в някое от безбройните им ресторанти.

Хубавото на Лефкада е, че до него се стига по мост (на югозапад от град Превеза) и не се налага да взимате скъп ферибот. Пътува се най-бързо по магистралата Егнатия Одос до град Янина и от там на юг. Ще ви трябват около 8-9 часа, за да стигнете, ако не си правите дълги почивки. Ако решите да минете по пътя за Атина и оттам през град Лариса към Метеора, ще пътувате по-дълго (около 10-11 часа), но пък можете да разгледате прочутите скални манастири или да пренощувате една нощ и да разделите пътя, който си е уморителен.