Обичате ли Брамс?

1
Добави коментар
KameliaNew
KameliaNew

Йоханес Брамс (7 май 1833, Хамбург – 3 април 1897, Виена)

Композитор, пианист и диригент, представител на романтизма в музиката, той казвал: “Да съчиняваш не е толкова трудно, но най-трудното да зачеркваш излишните ноти”. Талантът му да изтрива излишното с усърдието на перфекциониста, го нарежда сред най-известните композитори в историята на западната музика. Брамс е автор на няколко големи произведения за оркестър, на голямото хорово произведение Ein deutsches Requiem, на композиции за пиано, струнни квартети и квинтети, както и на над 200 песни.Творчеството на Брамс е също богато на вариации, най-известните от които са Вариации и фуга по тема от Хендел, Вариации по Паганини и Вариации по тема от Йозеф Хайдн.

Най-популярни, дори сред неизкушените от класическата музика хора, са неговите “Унгарски танци”.

Тези чудесни произведения дължат своето появяване на творческия тандем на Брамс с талантливия унгарски цигулар Еде Ремени. Младите хора концертирали през 1853 г. и изпълнявали не само класически репертоар, но и цигански (унгарски) народни мелодии, подбирайки ги по слух и украсявайки ги с импровизации. Изкуството на темпераментния цигулар давало на Брамс пример за пълна свобода, а мелодиите и ритмите станали за него символ на откритото и свободно изразяване на чувствата. Впоследствие тези мелодии станали основа за сътворяването на цикъла от 21 унгарски танца, които донесли на Брамс огромна популярност. Удивителни по своята достоверност, те са съчетание на сериозността и хумора, страстта и злините, буйството и болезнения копнеж.

Любопитен факт е, че можем да прослушаме фрагмент от първия унгарски танц, изсвирен на пиано от самия Брамс. Записът е осъществен на 2 декември 1889 г., благодарение на великия изобретател Томас Едисон и неговия наскоро създаден фонограф.

На записа се чува и гласът на Брамс, който поздравява Едисон.

ЧУЙТЕ ЗАПИСА ТУК!