Terrafugia обещава автомобил с вертикално излитане и кацане

8
Добави коментар
mayavp
mayavp

Terrafugia обещава автомобил с вертикално излитане и кацане

Благой Благоев

сряда, 8 Май 2013 0:05ч

Въпреки че на предложения автомобил все още ще му бъде трудно да излита от магистрала, той може би е една от най-добрите реализации на истински крилат автомобил.

Американската компания Terrafugia, която вече изпитва наскоро получилия разрешение да лети Transition – въздухоплавателно средство, което може да се движи между летищата по обикновени пътища, отива още по-далеч в създаването на „летяща кола“.

Нейната нова концепция TF-X обещава да бъде пусната в производство до 8-12 години, а не в неопределено бъдеще (което най-често се превежда от пазара на потребителя като „никога“). Какво ни обещават?

Със сгънати крила ще бъде лесно да вмъкнем TF-X в обикновен гараж. Четириместният автомобил ще може да кара по обществени пътища и има много по-разумни размери в сравнение със същия двуместен модел с размери 6 × 2,3 × 2 m. Конкретни числа обаче не са известни – очевидно дизайнерите не искат да се ангажират с такива на този ранен етап. Второ, ако Transition е по-скоро самолет със сгъваеми крила, който изисква писта над 570 м за излитане, то TF-X ще бъде в състояние да излита от земята почти вертикално от място.

Устройството ще има две крила с почти нормален вид, само че сгъващи се. На земята и по време на излитане хибридът TF-X ще се движи само на електричество. Причините са очевидни: мощният двигател за въздух няма да може да премине екологичните ограничения за коли, предимно тези за емисиите на въглероден диоксид. Ето защо две витла от хеликоптерен тип се завъртат чрез електродвигателни блокове с до 600 к.с. Всеки един се състои от 16 електромотора. Разработчикът твърди, че на превозното средство са нужни 32 електродвигателя, за да продължи да се издига и в случай на отказ на един или два от тях.

В полет стартовите витла се свиват за намаляване на съпротивлението. Крилата обаче остават, въпреки че на изображенията те изглеждат твърде малки.

След сгъването на витлата се включва двигател с вътрешно горене с мощност 300 к.с. Той върти тласкащото витло с голям диаметър, разположено в задната част на въздухоплавателното средство.

След набиране до максимална скорост от 322 km/h част мощността на двигателя отива за зареждане на литиеви батерии, използвани за шофиране по земя и за излитане и кацане.

Четете още: