Клекове – 8 Причини Защо Да Ги Правим

3
Добави коментар

Клековете наред с лицевите опори са едни от упражненията познати ни още от древността.Защо клекове  и с какво ще ни помогнат ? В тази статия ще разгледаме именно това .
Всеки търси упражнение , което , ако може да се изпълнява лесно и да води до бързи резултати.
Често се случва тези упражнения да са точно “ под носа“ ни и в много случай клековете биват силно пренебрегнати .По опитните трениращи използват ги като загрявка преди тренировката или като основно упражнение .  Начинаещите , обаче често пропускат това . Повечето смятат че клековете са упражнение само за крака , но всъщност те носят ползи за цялото тяло .
Със сигурност това упражнение трябва да е част от тренировъчния процес на всеки . Защо ?
Защото се изпълнява лесно , не е нужна по специална екипировка или оборудване , а и – да , може да се прави навсякъде ! Ето и още няколко причини да правим клекове :
1. Изграждаме мускули
Че клековете изграждат мускулите на краката ( предната и задната част на бедрата , прасците) , така е  , в това няма спор . Също така създават анаеробна среда , която стимулира  тялото да гради мускули .
В същност изпълнявано правилно , упражнението е толкова силно , че правейки го тялото ни освобождава тестостерон и хормон на растежа . От своя страна тези два хормона са изключително важни за мускулния растеж . Включвайки клековете като част от тренировката ни , комбинирани с упражнения за други части на тялото  , те биха помогнали за покачване на мускулна маса .
Така че , клековете могат да ни помогнат да подобрим както долната , така и горната част на тялото .
2. Функционалните упражнение правят всекидневната активност по – лесна 
Още от времената когато основната дейност на човек е била да ловува , хората са правели клекове. Естествено не са правили 4 серии по 10 повторения преди да отстрелят набелязания дивеч , но  със сигурност са се натоварвали доста , стоейки  с часове в подобна позиция , дебнейки . Със сигурност са имали здрави мускули и са можели да гонят плячката , а ако се наложи и да бягат от нея .
 Истината е че подобни упражнения помагат на тялото ни във всекидневните дейности , подобряват баланса и силата ни . Това което една фитнес машина трудно би направила .
3.Горим повече мазнини
Факт е , че един от начините да горим повече мазнини е ако натрупаме повече мускулна маса.
При всеки един килограм мускулна маса в повече ,  тялото гори между 50 и 100 кило калории. Така че , ако качим 5 килограма мускулна маса , автоматично ще изгаряме между 250 и 500 ckal в повече , отколкото преди . Не звучи зле !
4. Поддържаме мобилността и баланса си
Да имаме здрави крака , може да се окаже решаващо за способностите ни да се движим с напредване на възрастта . С клекове натоварваме добре и коремните мускули , което пък ни помага за баланса на тялото ни .
5. Предпазваме се от травми 
Повечето спортни  контузии се дължат на слаби мускули и сухожилия . Чрез клековете можем да подобрим силата и здравината им . Подобряване на гъвкавостта е също голям плюс , който не е за изпускане ( клековете подобряват движението на бедрата , глезените и прасците) .
6. Подобрява спортните резултати –  Скачай по – високо , Бягай по- бързо !
Независимо дали сме професионален спортист или майка тичаща след малко дете . Интересно  е да научим , че редица изследвания свързват клековете с атлетичните ни способности . Клековете помагат на много спортисти да подобрят резултатите си . Това разбира се не бива да ни учудва , защото клековете са едно от важните упражнения в тренировъчната програма на всеки атлет.
7. Тялото ни работи по-добре
Малко са упражненията като клековете , които натоварват толкова много мускулни групи . Тренираме задните части , коремната област и естествено краката . Правейки клекове – правим мускули . Това от своя страна помага за по –  добрата работа на метаболизма ни . А добър обмен на веществата означава по – малка вероятност от затлъстяване , диабет и сърдечно съдови заболявания .
8.Подобрява изхвърлянето на излишните вещества 
Нещо малко неловко за накрая , но това показват проучванията нямаше как да го пропусна .
Та клековете освен всичко останало помагат за изпомпването на телесни течности . Пренос на вещества към тъканите , жлезите и органите на  тялото .  Като и не на последно място подобрява работата на отделителната система , в частност дебелото черво .
Та всъщност клековете не са някакво магическо упражнение . Но ако все още не сте го включили в тренировъчната си програма няма какво повече да му мислите . Със сигурност ще извлечете само дивиденти от него .Клекове – 8 Причини Защо Да Ги Правим
ОЩЕ ПО ТЕМАТА :