Детелина /Оксалис, киселче/ – Цветята.NET

1
Добави коментар
Tribal88

Детелина /Оксалис, киселче/

За растението:

Детелината/Оксалисът/ е луковично тревисто растение. Известни са няколко видове и сортове, като разликата е във формата и цвета на листата, а именно има такива с  дребни, средни или много едри листа и с по-светли или тъмнозелени листа. Отделните сортове цъфтят и по различно време, като Oxalis deppei (четирилистна детелина) цъфти през октомври-декември с бели, розови, жълти цветове, а Oxalis regnellii (киселица) –  юли–август с  пурпорни  и розово червени цветове. Родина са и Мексико и Южна Америка.

Начин на отглеждане:

За Oxalis deppei:

Четирилистната детелина /Оксалис депей/ е известна и с името „Растението на щастието“ или „Железният кръст“. Може да отглеждате четирилистната детелина на открито от средата на месец май до октомври – преди да паднат сланите. Тогава луковиците се изваждат, почистват се от земята и се оставят на сухо и хладно място, а на пролет – месец април се  засаждат отново в обогатена с хумус почва. Поливайте обилно с вода и торете всяка седмица по време на цъфтежа. Ако отглеждате детелината в саксия, трябва да знаете, че зимата растението е в покой. Първият признак е спиране на цъфтежа, повяхване на листата и лесното им откъсване от лукувиците. Оставете саксията на хладно и тъмно място за около 3 месеца. След това растението започва да расте, появяват се нови листчета, тогава го преместите на светло и топло, започнете да поливате и торите.

За Oxalis regnellii:

Ако е отглеждате навън, есента извадете луковиците и ги оставете в хладно помещение. На пролет ги засадете отново, дори и на полусенчести места, които не са на течение. Поливайте много по време на растежа.  През зимата може да е отглеждате дори в неотоплявано помещение. Трябва да знаете, че при лошо време и нощем цветовете заспиват и се свиват

Светлина:

Детелината е светлолюбиво растение, но може и да расте на полусенчести места.

Поливане:

Нуждае се от редовно поливане, а по време на цъфтежа поливайте обилно.

Пресаждане:

Размножаването е чрез лукувици. Засаждайте ги плитко в земята на 1 см дълбочина. Може да ги поставите и във вода, докато пуснат коренчета.

Допълнителна информация:

Детелината е подходящо и лесно за отглеждане растение при домашни условия. През зимата то ще освежи интериора със своите нежни бели цветове на фона на тъмните листа.