Слава Зайцев – 75-годишният руски дизайнер

1
Добави коментар

Слава Зайцев е първият руски дизайнер, който показва своя колекция в Седмицата на висшата мода в Париж. Това се случва през 1988 г. От тогава до сега Зайцев си остава може би най-известният източноевропейски дизайнер. Освен това той е първият дизайнер, на когото Съветският съюз позволява да сложи името си на етикетите на дрехите, които прави.

Слава е роден през 30-те години на 20-ти век в Русия. Той се бори с обстоятелствата, наложени му от строгия комунистически режим на правителство, което определя кой къде и какво да работи. Дрехите му се определят от тогавашната власт като прекалено „празнични и екстравагантни“. Той е изпратен да работи в завод за платове, но въпреки това успява да преодолее пораженческия манталитет на хората, живеещи под комунистически режим, и си спечелва слава в западноевропейски модни столици като Милано и Париж. Някои го наричат „Съветския Диор“.

Днес 75-годишният дизайнер продължава да създава красиви модели, които от една страна отразяват източноевропейските му корени, а от друга – разкоша на Запада.