Здравословните ползи от спанака

48
Добави коментар

1. Спанакът е една от най-полезните храни

 

Ниското съдържание на калории и високото съдържание на витамини, прави спанака една от най-хранителните и полезни храни, които съществуват. Една чаша от този зеленчук, съдържа много повече от дневните нужди от витамин К и витамин А, удовлетворява нуждата от манган и фолиева киселнина и покрива 40 на сто от нуждата от магнезии. Спанакът е добър, много добър или направо отличен източник на повече от 20 различни измерими хранителни вещества, включително диетични фибри, калций и протеини. И все пак една чаша има само 40 калории. Спанакът е отличен хранителен избор, без много калории.

 

2. Богат е на антиоксиданти, които се борят с рака

 

Спанакът съдържа повече от дузина отделни съединения флавоноиди, които работят заедно, като антиоксиданти, борещи се с раковите клетки.  Тези елементи неутрализират свободните радикали в организма и по този начин помагат за предотвратяването на рака.  

 

3. Свежият спанак подобрява сърдечно-съдовото здраве

 

Спанакът е отличен помощник за сърдечно-съдовото здраве. Антиоксидантните свойства на спанака (разтворими във вода под формата на витамин C  и мастноразтворим бета-каротин) рабоят заедно, за да подобрят сърдечно-съдовото здраве чрез предотвратяване на вредното окисление на холестерола.  Холестеролът е опасен за сърцето и артериите.  Магнезият в спанака управлява нивата на кръвното налягане. Всъщност една порция спанак, понижава високото кръвно налягане в рамките на часове. Порция спанак съдържа 65% от необходимата дневна доза фолиева киселина и фолати, които преобразуват вредните съединения в безвредни такива.

 

 

4. Яденето на спанак се бори с рака на яйчниците и на просттата

 

Спанакът съдържа каротеноиди, което кара рака на простатата да се самоунищожава. Същите тези каротеноиди, след като са били променени от червата, спират рака на простата да се възпроизвежда. Спанакът съдържа кемпферол, силен антиоксидант, който предотвратява образуването на ракови клетки. Жените, които имат висок прием на този флавоноид показват намаляване на риска от рак на яйчниците, вероятно заради способността на кемпферол да намалява раковите клетки. Кемпферол , се намира в небилковите чайове, лук, ябълки, цитрусови плодове, грозде, червено вино, къдраво зеле, жълт кантарион, праз, броколи, боровинки.

 

5. Спанакът подобрява функциите на мозъка

 

Все още ли се нуждаете от мотивация да ядете спанак всеки ден? Тези тъмнозелени листа ще защитят мозъчната функция от преждевременно стареене и от типичните възрастови негативи на менталните способности. Спанакът предотвратява вредните последици от окисляването на мозъка ви. Тези, които ядат зеленчуци в голямо количество, и по-специално спанак, имат намалена загуба на мозъчните функции. Колкото по-тъмни листа, толкова по-добре.

 

Снимки: markuso, smarnad FreeDigitalPhotos.net