10 от най-странните сгради в света

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

В нашето съвремие всички целят създаването на конструкции, които са невиждани до момента. Авангардни, нестандартни и модерни сгради непрекъснато се появяват навсякъде по света.

1.  Изкривената къща (Сопот, Полша)

Строежът на сградата започва през януари 2003 г. и е бил завършен през декември същата година. Състои се от три етажа и е една от най-сниманите къщи в цялата страна. Сградата помещава туристически атракции, включително няколко барове, ресторанти и магазини.

2. Хундертвасерхаус (Дармщадт, Германия)

Сградата е построена през 90-те години на миналия век и носи името на архитекта, който я е скицирал – Фрийденсрайх Хундертвасер. Всички ъгли на огромната къща са закръглени. Тя разполага с над 1000 прозореца и не може да се видят два еднакви. Жилищната сграда има една единствена цел – да бъде уникална.

3.  Паркингът на градската библиотека в Канзас Сити, САЩ

Облицовката на паркинга е направена от миларов трансперант, като представя 22 различни заглавия, които могат да се намерят вътре в самата библиотека.

4.   Каменната къща (Гимараеш, Португалия)

Къщата е построена през 1974 г. и се намира в планината Фафе, в северната част на Португалия. Създателите й са използвали даденостите на терена и са я изградили около  намиращите се там скали. Крайният резултат е сграда, която сякаш вятърът и времето са издълбали в околния пейзаж.

5.  Къщата – охлюв (София, България)

Къщата се намира в столичния квартал „Симеоново“ и е пъстро оцветена пет етажна сграда. Завършена е през 2008 г., а нейният собственик е инженер, който е проектирал голф игрища в Япония и Франция.

6.  Сградата – кошница (Охайо, САЩ)

Сградата може да се определи като една от най-странните в света. За построяването й са били необходими 2 години и 30 млн. долара. Площта на сградата е 180 000 кв. м.

7. Музея МУМОК (Виена, Австрия)

Сградата е проект на известния австрийски скулптор Ервин Уърм. Музея на Модерното изкуство е една от най-странните сгради в света, тъй като на покрива се има малка къща, висяща с главата надолу, привличаща вниманието на туристите от целия свят.

8. Парк Гюел (Барселона, Испания)

Архитектурният парков комплекс е разположен на хълма Ел Кармен. Проектиран е от Антони Гауди и построен между 1900 и 1914 г. Сградите при самия вход на парка са оригинални и забележими, а покривите са нестандартно „назъбени“.

9.  Уондърлъркс (Тенеси, САЩ)

Сградата привлича с необикновения си вид, изглеждайки сякаш е с главата надолу. Проектирана е от архитекта Тери Никълсън и се използва като музей с много експонати. 

10. Танцуващата сграда (Прага, Чехия)

Танцуващата сграда е проектирана през 1992 г. от хърватско-чешкия архитект Владо Милунич и известния кандски архитект Франк Гери. Завършена е през 1996 г. и е разположена на свободен крайречен парцел.

Етикети:

архитектура | нестандартни сгради | конструкции