Доналд Тръмп се завръща на пазара на имоти в Дубай

1
Добави коментар
Erol1001
Erol1001

Доналд Тръмп се завръща на пазара на имоти в Дубай и планира изграждането на голф игрище, съобщава FT.

Строителната компания Damac Properties работи с милиардера, за да изгради съоръжението, което трябва да бъде готово през следващата година. Игрището е част от по-мащабен проект на стойност 2,5 млрд. долара, който се изгражда в пустинните покрайнини на емирството.

„Дубай е един невероятен град, където наистина се цени лукса“, коментира Доналд Тръмп.

Изданието припомня, че предишният проект на Тръмп в Дубай беше отложен заради спукването на имотния балон. През 2008 г. Trump International Hotel & Tower на Палмовия остров продаваше едни от най-скъпите апартаменти в емирството, но още преди края на същата година проектът за 1,1 млрд. долара беше спрян, а в последствие – реализацията му отложена.

По-късно партньорът на Тръмп в проекта – Nakheel, предупреди, че не може да си изплаща дълговете. В пика на кризата милиардерът дори постави под въпрос мотивите за строителния бум в Дубай.

Голф легендата Тайгър Уудс също изостави плановете си да строи голф игрище в емирството заради кризата. Пазарът обаче вече се възстановява, тъй като властите се фокусират върху търговията и туризма, а Дубай се превърна в безопасно убежище от революциите в съседните държави.

Според Deutsche Bank процесът по възстановяването на цените на имотите в Дубай, който започна през 2011 г., вече е обхванал не само първостепенните, но и второстепенните локации. Цените са се повишили с 6% през последните 12 месеца, но все още са между 12 и 61% под регистрираните през 2008 г. пикови равнища.

Що се отнася до компанията Damac, тя продължи да строи дори по време на кризата, въпреки че също пострада много тежко. Строителят завърши 37 небостъргача, а още 66 проекта са в процес на строителство, като компанията стартира нови и нови проекти.