Сами да четем знаците на съдбата! – КАРМА И СЪДБА – Статии

3
Добави коментар
mikael
mikael

Днес ние наричаме суеверия някои предзнаменования, които са дошли при нас от дълбока древност. Правилното тълкуване на знаменията на боговете някога било разрешено само на малцина предсказатели и гадатели, но някои от техните знания станали обществено достояние и влезли във фолклора.

Други суеверия се разраснали, тъй като при някакви ситуация довели до добър или лош резултат, а понякога след определено знамение идвал да речем очаквания дъжд.

Отдавна се смята, че да се ходи под отворена стълба е лошо знамение. Съгласно легендата египетският бог Озирис се е качвал на небето по такава стълба. Според преданието същото правел и древният бог на персите – Митра, който впоследствие бил почитан от войниците в римската армия. Тъй като боговете много обичали да се ползват от тези стълби, ходенето под тях станало „табу“ за хората, опасяващи се да си навлекат гнева на боговете.

Боговете много ценили солта – също, както и хората, за които тя била важен предмет за търговия. Със сол посипвали главите на жертвените животни, използвали я при финала на тържества и договори. Да се разсипе сол – било знак за нещастие, тъй като се явява нарушение на верността към боговете, а в земен аспект – това са пари, хвърлени на вятъра.

Знаменията и тяхното тълкуване в различни страни не са еднакви, а понякога са съвсем противоположни. Например известната на всички черна котка, в Англия се счита за щастливо знамение, а в другите европейски страни и в САЩ – за лоша поличба.

На щастие е, когато…

Видиш прилепи, летящи в сумрака. Получиш за подарък кошер с пчели. Червеношийка долетяла във вашия дом. Бяла пеперуда. Детелина с четири листа. Песента на щуреца. Да изгориш изрязаните си нокти. Да подстрижеш косата си по време на буря. Да намериш фуркет и да го окачиш на кука или резе. Да видиш кола, натоварена със слама. Да погледнеш младата луна през дясното си рамо. Да прибереш гвоздей, обърнат към тебе с острието. Да прибереш молив, намерен на улицата. Да държиш в джоба си раковина. Да носиш лапичка от заек. Да ходиш по улицата в дъжда. Да спиш на неизгладени чаршафи. Да счупиш безцветно стъкло (с изключение на огледало). Да спиш с лице на юг. Клонка от бяла хвойна. Да срещнеш калинка. Синя птичка. Чуждо куче да те изпрати до дома ти. Да облечеш роклята си наопаки. Да потъркаш две подкови една в друга. Да прибереш карфица. Гръдната кост (вилката) на кокошка. Да се хванат два плъха в един капан. Да кихнеш три пъти преди закуска. Да срещнеш коминочистач.

На нещастие е, ако…

Изхвърляш пепелта по тъмно. Прилеп, попаднал в къщата. Да оставиш шапка на леглото. Трикратно викане на сова. Да носиш опал, ако не си роден през октомври. Да пееш преди закуска. Да подариш сватбените си подаръци. Детелина с пет листа. Да занесеш вкъщи яйца по тъмно. Да изрежеш ноктите си в петък. Да изгубиш ръкавица. Да занесеш вкъщи бял люляк или цвят от глог. Да погледнеш младата луна през лявото си рамо. Да изнесеш от къщи нещо в първия ден на Новата година. Паунови пера. Да убиеш чайка. Да пее петел нощно време. Да шиеш дрехата върху себе си. Да оставиш обувките си на масата или на стола. Да изгубиш чадъра си. Да видиш сова през деня. Да държиш домашните си чехли на лавица по-висока от твоя ръст. Да оставиш чадъра си на масата. Да видиш цветове и плодове на една и съща клонка (с изключение на портокалово дърво). Да срещнеш по пътя си зайци. Теменужки, които цъфтят в необичаен за тях сезон. Да срещнеш свиня веднага след венчилото си. Да срещнеш гробар. Да закопчееш копчето си в грешен илик. Да отвориш чадъра си в помещение. Да обуеш първо лявата, а после – дясната обувка. Да седиш на масата и да не опираш и двата си крака на пода. Да убиеш щурец. Паднала картина. Да счупиш чаша при произнасяне на тост. Да облечеш ризата си наопаки. Да сложиш ковашки мех на масата. Пръстен, счупен на пръста. Три пеперуди заедно. Червени и бели цветя в един букет. Да внесеш вкъщи коледната елха преди Коледа. Да оставиш коледните украшения след Богоявление.