Какви са ползите за здравето от зеленчуците

42
Добави коментар

Зеленчуците са може би най-здравословните храни, които може да ядете. Те съдържат важни витамини, минерали, хранителни вещества, всяка, от които играе роля в растежа и функцията на тялото.  Яжте повече и разнообразни зеленчуци с повечето ястия и закуски.

 

Фибри

 

Фибрите са важен хранителен елемент с много ползи за тялото. Богатата на фибри диета може да ви помогне да контролирате теглото си. Именно зеленчуците са богати на фибри и са с ниско съдържание на калории и мазнини. Изберете броколи, сладки картофи, лук, зелен фасул. Една порция от тях съдържа 12 процента от дневната препоръчителна доза на фибри. Морковите и карфиола са други отлични източници на фибри.

 

Желязо

 

Много от зеленчуците съдържат желязо, което е важно за здравословната диета. Желязото е отговорно за здравето на мускулната и мозъчната функция и помага за транспорта на кислород в кръвта. Богати на желязо са тъмните и листни зеленчуци. Спанак и къдрава салата съдържат 6 милиграма на чаша. Една чаша сушени домати съдържа най-много 5 мг желязо или 27% от дневната препоръчитална стойност.

 

Калций

 

Калцият може да бъде намерен в много видове зеленчуци. Този минерал е отговорен за правилното развитие на костите и здравето като цяло през целия живот. Калцият също допринася за качеството и здравето на вашите зъби. Броколите са отличен източник на калций с 6 процента от вашата дневна доза на стъбло. Калций може да си набавите също от целина, зеле и лук, които имат 4 % на порция.

 

Витамин  C

 

Зеленчуците са източник на много витамини. Морковите имат бета-каротин, известен като витамин А. Този витамин допринася за здравето на очите и помага за развитието на слуз в носа, гърлото и ушите. Витамин C може да се намери в много зеленчуци. Този витамин поддържа имунната система здрава и произвежда колаген протеин от който кожата ви се нуждае. Едно средно стъбло броколи и една чушка съдържа около 200 процента от дневната препоръчителна доза от витамин С.

 

Снимки: marin, happykanppy FreeDigitalPhotos.net