С аромат на люляк

1
Добави коментар

Люлякът е красиво растение, което може да омагьоса всеки с аромата си. С люляк градината става по-пъстра и благоуханна. Какво не знаете за люляка?

Легенди за люляка

Ароматно и красиво растение като люляка няма как да не предизвика вниманието на хората още в миналото. От древна Гърция тръгва и най-популярната легенда за люляковите храсти. Според легендата Пан, богът на горите, попада на красива нимфа на име Сиринга. Той бил омагьосан от хубостта и грацията й.

Един ден се престрашил и решил да я заговори, но тя се изплашила и избягала. Пан я последвал, но от страх нимфата се превърнала в красив храст, който богът нарекъл на нейно име (Syringa е латинското наименование на люляка). Пан бил толкова нещастен от загубата, че си обещал вечно да се скита по света и да прави добро.

Според друга легенда люлякът идва, когато пролетта надвие зимата и я прогони до следващата година. Трети пък разказват, че ароматното растение показва колко дълга е била зимата. Ако люлякът цъфне рано, това означава, че студените дни са си отишли.

Люлякът на езика на цветята

На езика на цветята люлякът означава трепетите на първата любов. Символ е на невинност и непорочност. Букет от люляк се подарявал в знак на обич и привързаност. Много поети са използвали люляка като символ в стиховете си, наблягайки именно на любовните асоциации, които поражда растението.

Други пък тълкуват люляка като символ на здрав и борбен характер заради издръжливостта, характерна за ароматния храст. В Източна Европа люлякът се свързва с Великден и в някои страни се превръща в един от символите на този празник. Причината е, че цветето се появява точно преди великденските празници.

Как се отглежда люляк?
Съществуват около 40 вида люляк, но се смята, че има няколко основни:

Персийски люляк – родственик на оригиналния люляк от преди векове, но днес трудно се намира заради хибридните видове, които напълниха пазара. Цъфти в лилави цветове, силно ароматни.

Обикновен – люлякът е храст или ниско дърво, което расте в скалисти райони. Цъфти от май до юли в бели, лилави, розови цветове, които излъчват силен аромат.

Унгарски – представлява храст, който на височина може да достигне и до 4м. Цъфти във виолетови цветове, които обаче не са толкова благоуханни, колкото останалите видове.

Люлякът предпочита открити и слънчеви райони. Не е капризен и издържа както на засушавания, така и на по-ниски температури. Спокойно може да преживее лютата зима и на пролет да ви радва отново с ароматните си цветчета. Но имайте предвид, че колкото повече се грижите за него, толкова по-дълго ще цъфти растението. Размножава се чрез семена, резници, издънки или че присаждане. Ако се спрете на последния вариант, подходящо време е периодът около септември и октомври.

Люлякът е желано цвете в много градини не само заради уханието, което излъчва, но и защото привлича много пеперуди и гони цигарения дим.

Още за люляка може да прочетете тук.

Фестивал на люляка

Заради изключителните си качества, в много страни хората организират фестивал на люляка, за да приветстват пролетта и да се порадват на ароматното цвете. И макар САЩ да е една от държавите, в които растението започва да се култивира най-късно, днес тя е сред най-големите му почитателки.

Всяка година през май в Бостън се провежда Люлякова неделя, по време на която хората могат да си правят пикник в градина пълна с 442 люлякови дръвчета. През май на люляков парад се радват още Вашингтон и Илинойс. Фестивал на люляка се провежда и в Мичиган, но през юни. У нас за град на люляците се смята Ловеч.

10.05.2013/ Христина Спасова