Пръскане против кърлежи и акари – под контрола на РЗИ (бивше ХЕИ)

10
Добави коментар
tanito_007
tanito_007

Пръскане против кърлежи и акари – под контрола на РЗИ (бивше ХЕИ)

Фирма Бран Инсект извършва професионална борба с кърлежи и акари, чрез опръскване във всякакви частни или търговски обекти. Гарантираме за високо качество на нашите услуги, благодарение на дългогодишния си опит, компетентно обслужване и използването на най-висок клас препарати, които са без цвят и миризма. Предлагаме еднократно пръскане срещу кърлежи, а също сключваме и абонаментни  ДДД договори изисквани от РЗИ (ХЕИ), БАБХ и Министерство на здравеопазването.

 
С какви препарати унищожаваме кърлежите?

За унищожаване на кърлежи използваме само препарати, които са от най-висок клас – без цвят и миризма и които са одобрени от Министерство на здравеопазването. Ето защо, дори час след извършеното пръскане, вече може да обитавате обработените тревни или жилищни площи.

Как да подготвите преди пръскане срещу кърлежи тревните площи?

– Преди да ви посетим изкосете тревата на височина около 5 – 10 см., като ако са останали купчинки от нея трябва да ги премахнете преди да започне пръскането. Добре е върху тревните площи да няма много паднали листа или съчки.

– Един час преди и един час след пръскането срещу кърлежи обработената площ не трябва да се мокри.

– Първите декаризации е добре да се извършват още в началото на пролетта, когато започва и размножаването на кърлежите, а последните през късна есен.

Важно: Когато терена позволява е хубаво да се напръска на 1-2 метра разстяние извън площа подлежаща на декаризация, ето защо е добре и там тревата да е ниска и да има лесен достъп. Така ще се увеличи защитния периметър и ще се намали възможността от достъп на акари до минимум.

Подготовка на жилищните площи при борба с акари?

След третиране в закрити обекти е добре, помещенията да се затворят за поне 1 час. Подът не трябва да се мие в продължения на поне 14 дни, но може да го метете или почиствате с прахосмукачка. Преди отново да влезете в помещенията проветрите добре за около 15 минути. Ако в обработваните помещения има трудно подвижни хора ги изведете преди да е започнала обработката, защото прозорци и врати трябва да са плътно затворени, за да бъде постигнат максимален ефект.

Гаранции при унищожаване на акари

Преди да започне обработката срещу акари откритите терени трябва да се почистят до колкото е възможно от съчки, трева и паднали листа. При третирана растителност с височина до 10 см. всички кърлежи умират до 1 час след напръскването. При буйна трева и особено в участъци където е на купчини, ако вътре са останали единични живи индивиди, никой не може да ви даде конкретна гаранция. Важно: Министерство на здравеопазването препоръчва минимум два пъти годишно да се извършват пръскания на всички открити зелени площи. Ние обаче ви съветваме, ако обекта, който обитавате е много рисков т.е. в близост има бездомни животни или пък е непосредствено до поле или гора, да се пръска всеки месец за да може да се гарантира вашето спокойствие. Все пак честите валежи отмиват дори и най-качествените съвременни препарати. Освен това прахта и слънцето също намаляват действието им.

Какви опасности крият кърлежите и как достигат до нас?

– Кърлежите са най-опасните насекоми в България, тъй като са преносители и причинители на най-много смъртоносни заболявания за човека: Лаймска болест, Ку-треска, Марсилска треска, Кърлежови енцефалити, Туларемия и Кримска-конго хеморагична треска. – Тези кръвосмучещи насекоми паразитират както върху хора, така и върху редица животни – котки, кучета, плъхове, мишки, гълъби, коне, крави, овце и др.

– През последните години зачестиха ухапванията от кърлежи освен в селските райони и в по-големите градове. Това се дължи до голяма степен на бездомните котки и кучета, а също и на множеството гълъби населяващи част от тавански помещения. Понякога акарите достигат до нас и чрез мишките и плъховете, които обитават лошо стопанисваните мазета и тавани на жилищните сгради.

Внимание: Винаги когато се разхождате в зони с по-висока растителност внимавайте, защото там може да има кърлежи! При наличие на акар върху вас не проявявайте прибързани самоинициативи, а задължително се консултирайте с лекар. Следете внимателно състоянието си поне 20 дни след отстраняване на насекомото. Общоизвестен факт е, че за някои от болестите пренасяни от акари, ако не бъдат взети навременни мерки, могат до доведат до фатален край, заради това не отстранявайте кърлежа собственоръчно, а се доверете на специалист. Тези съвети не са случайни, заради това не ги подценявайте.