На свекървата (тъщата) с любов – Edna.bg

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Снимка:
Thinkstock

Като педиатър съм редовен наблюдател на епични войни между майки и баби при отглеждането на децата, затова преди време си позволих да напиша „Наръчник за баби“.

Това по-скоро беше едно намигване към незаменимите роднини, в смисъл „мълчи и работи“, ако искаш да ти е мирна главата… И напълно очаквано – младите майки ме аплодираха, а повечето баби ме оплюха.

В името на коректността и мирното съвместно съжителство следва да има и втора част от типа на „наръчник на снахата/дъщерята, когато ѝ гледат детето“. Защото младите майки трябва да признаят, че колкото и носовете им да цепят небето, без помощта на бабите са полузагинали. И така, момичета, не може да си представите колко ще ви се улесни живота ако:

*Разберете навреме, че по-добра детегледачка от бабата няма. Без почасово заплащане, без условия, няма „не мога, няма недей“… И най-добрата бавачка е чужд човек, колкото и да е перфектна, тя не може да обича детето ви както родната му баба. А последната ще го гледа с много любов и старание (даже повече, отколкото е необходимо). На всичко отгоре вечер, като се приберете от работа, ще има и топла вечеря, прането ще е изгладено, къщата подредена.

*Сигурна инвестиция е уважаването на труда на свекървата/тъщата. Вие се изморявате от тичането по малкото хлапе, а представяте ли си какво натоварване е това за възрастния човек? Отчитайте, че вместо да си гледа живота и здравето, както правят нейните посестрими на Запад, тя се е заела да помага активно на младото семейство. Не забравяйте да ѝ благодарите, на бабата ѝ трябват две сладки приказки и един малък жест. Не пропускайте да я поздравите за празниците, подаръка, макар и малък ще разтопи сърцето ѝ.

* Внимавайте с претенциите. Може да не ви харесват някои методи на бабата при отглеждане на детето, но и тя не харесва всичко у вас, но обикновено си мълчи (особено ако сте снаха). А и дори да греши, тя е убедена, че го прави за доброто на детето. Можете тактично да си поставите условията с оправданието, че така е казал педиатъра, но не се престаравайте. Щом ви гледат детето, не може да имате прекалени претенции. Иначе си го гледайте сами, нали така?

* Пазете безценната помощничка! Не я претоварвайте, давайте ѝ почивка, и тя е човек. Ако ѝ изгорят бушоните, умирате прави! При всяка възможност ѝ осигурете почивка, среща с приятелки, екскурзия, санаториум. С нейната пенсия едва ли може да си позволи тези неща.Тя ще е щастлива, а вие доволни!