Какво е това сугестология?

1
Добави коментар
reina
reina

Какво е това сугестология?

понеделник, 06 май 2013 11:10

Written by black_tulip

Съвременната сугестология води началото си от далечното минало. За основател на съвременния клон на тази наука се смята българския учен доктор Георги Лозанов. Той е бил психиатър, невролог и психотерапевт. Предметите на самата сугестология са два или внушение и освобождаване. Смисъла на тази псевдонаука е да се разкрие целия вътрешен потенциал на личността. Най-често тези методи се използват в образованието или педагогиката.

Методиката на сугестологията е внушението, тоест така се стреми да се отвори творческата душа на отделната личност. По този начин се събужда желание за постигане на творческо равновесие с тялото, тоест да се изгради една хармония между желаното и постижимото. При методиката на сугестологията се залага на различни стимули, които всъщност да събудят потенциала на личността, който в някаква степен е бил подтиснат от различни фактори. Те идват от външната среда и постъпват към отделната личност, но не се ограничават в някакви рамки на нашето вътрешно съзнание, а минават и през парасъзнанието. Емоционалните стимули заема много важно място в съвременната псевдонаука, като така се постига отличен резултат, който оказва благоприятно въздействие и на нашето здраве.

Съвременната сугестология има няколко дяла. Един от тях е сугестопедията или така наречената десугестивна педагогика. Според теорията на днешната сугестология обществото е изградило различна норма на човешката ни памет, но и на това, че ученето е мъка. Именно затова една от основните задачи на тази наука е да се справи ефикасно с освобождаването или да дегустира това обществено наложено мнение или сугестивна норма. С помощта на днешната сугестология се цели стимулирането на паметта, но и цялостната личност – интереси, креативно мислене, интелектуална активност и така нататък.

Използването на този метод при обучението е официално одобрен от UNESCO през 1978 година. Така днес тя се използва, макар и не толкова често. Резултатът от подобно освобождаване на потенциала на човек е потресаващ, така че от която и страна да погледнем нещата, съвременната сугестология се грижи за нашето душевно равновесие и здраве.

Какво е това сугестология?

0.00 / 5

5

1 / 5

2 / 5

3 / 5

4 / 5

5 / 5

0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Comments

Leave a Reply