Как да се предпазим от грип или настинка

5
Добави коментар
teokostov
teokostov

1. Пийте поне 4 чаши чай дневно. Той набавя необходимите антиоксиданти и предпазва от инфаркт и рак. Както е известно, чаят съдържа също и стимулиращи вещества, които действат както кофеина в кафето и спокойно можете да пиете чаша чай сутрин, вместо кафе. Организма ни се нуждае от антиоксиданти, за да се пребори с вредни свободни радикали. Като прибавим и хидратиращият ефект на чая, той се оказва универсална напитка, която трябва да присъства ежедневно в менюто ви. Но не прекалявайте с черния чай, за да не станете прекалено нервни.

 

2. Усмихвайте се по-често. Официално е признато, че щастливите хора се разболяват по-рядко. След проведено изследване в университета в Питсбърг сред 193 здрави хора на възраст от 21 до 55 г. се оказало, че по-положително настроените от тях са по-издържливи на заболявания като зимния грип. Всички тези хора били изложени на вируси, които причиняват грип и после поставени под карантина за шест дни. Хората, които определили себе си като позитивни, успели да неутрализират в голяма степен болестотворните бактерии.

 

3. Консумирайте повече плодове. Тези, които съдържат повече витамин С, много полезно е и кивито. Но малко хора знаят, че джинджифилът, освен класическа подправка в индийската кухня, е чудесно средство срещу настинка и главоболие. Две супени лъжици от джинджифил, приемани всяка сутрин през студените месеци, ще предотврати настинката и грипа. Подправката е и болкоуспокояващо. Двадесет милилитра чай, приготвен с два грама джинджифил, успокояват болката при мускулна треска.

 

4. По-добре повече дрехи, а не една дебела. Това е универсално правило, но е особено полезно, ако навън е ветровито. По-добре облечете няколко фланелки под пуловера, отколкото една дебела дреха и връхната върху нея. Най-общо човешкото тяло има нужда от три пласта дрехи – най-долната (която трябва да е от естествена материя, за да попива изпотяването), средната (чиято основна функция е да изолира тялото от външния въздух и горна (която да пази от студа и вятъра). По този начин се постигат едновременно три неща: запазвате отделяната от тялото топлина, попивате потта, отделяна от тялото и избягвате изстудяването и треперенето. Ако е много студено, носете шапка.

5. Дишайте през носа, за да се предпазите от инфекция. За да не попаднат причинителите на остри респираторни заболявания в горните дихателни пътища, не трябва да се допуска преохлаждане както на самите горни пътища, така и на целия организъм. При дишане през носа въздухът се нагрява значително по-добре, отколкото ако се поеме през устата. Това намалява опасността от преохлаждане на горните дихателни пътища, т.е. организмът ще се противопоставя по-успешно на инфекциите.

6. Мийте по-често ръцете си. Вирусите, предизвикващи простудни заболявания, са силно заразни и се предават най-често чрез ръцете. Най-лесно е да се заразите на местата, където се струпват или преминават много хора. Вирусите живеят с часове върху повърхността на предметите. Достатъчно е да прилепите мръсната си ръка до носа и да вдишате, за да се заразите.

 

7. Приемайте храни, богати на желязо. Често простудите са свързани с недостига на желязо в организма. Ако не приемате достатъчно желязо, вашите клетки ще страдат и от недостиг на кислород, а това забавя и обмяната на веществата. Недостигът на желязо се проявява под формата на повишена умора, бледост и отпадналост. Употребявайте повече риба, яйца, птиче и тъмно месо.

 

8. Почивайте си повече.

 

9. Не яжте твърде калорична храна. Общата тенденция е, че през есента и зимата хората приемат по-калорични продукти, отколкото през лятото. Тялото се запасява със сили, за да противостои по-успешно на идващите със студа заболявания. Но голямото количество мазни и сладки храни намалява имунната защита.

10. Не затопляйте твърде много помещенията. Сухият въздух изсушава лигавиците на носоглътката и ги прави по-уязвими към инфекциите. Поддържайте температура в стаите около 20 градуса и ги проветрявайте по-често. Намерете начин да овлажнявате въздуха.