Разработиха метод за генериране на ток директно от растения

19
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Слънцето е най-изобилният източник на енергия на планетата, а растенията са „шампиони“ в усвояването й, работещи със 100-процентова ефективност

Изследователи от Университета на Джорджия разработват нова технология за генериране на електричество от растения.

Слънцето е най-изобилният източник на енергия на планетата, а растенията са „шампиони“ в усвояването й, работещи със 100-процентова ефективност.

Това означава, че за всеки фотон (частица на светлината), който улавят от нашето светило, се генерират равен брой електрони.

За сравнение, съвременните слънчеви панели показват само 12-17 процента ефективност в конвертирането на слънчевата енергия. Именно за това контролирането на процеса на фотосинтеза може да доведе до развитието на много по-ефективни екологични технологии.

Във фотосинтеза, растенията използват светлина, за да разлагат водни молекули на атоми водород и кислород. Това води до отделянето на електрони, които се използват за производството на захари, служещи за храна на растението.

„Разработихме начин да прекъснем фотосинтезата, така че да уловим електроните преди растението да ги използва, за да направи тези захари“, казва проф. Рамараджа Рамазами.

В технологията проф. Рамазами и неговите колеги разделили структурите в клетката – наречени тилакоиди – отговорни за улавянето и складирането на енергията от слънцето. Протеините на тилакоидите били манипулирани, така че да се прекъсне веригата, по която протичат електроните. 

След това тилакоидите били закрепени за основа от нанотръбички – цилиндрични структури близо 50 000 пъти по тънки от човешки косъм. Тези нанотръбички изпълняват ролята на проводник, който улавя електроните и ги кара да протичат по жичка.

„Произведеното количество електричество е скромно, но само преди 30 години водородните захранващи клетки бяха в зародиш, а сега могат да захранват коли, автобуси и дори сгради“, казва Рамазами. „Този подход може един ден да преобрази възможностите ни да генерираме чиста енергия от слънчева светлина, използвайки базирани на растенията системи“, допълва той. (Източник: БТА, University of Georgia)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!