Здрав черен дроб – важна предпоставка за здрава имунна система

2
Добави коментар
Galana
Galana

Здрав черен дроб – важна предпоставка за здрава имунна система

14 май 2013 by admin

Нашият черен дроб е истинска филтрираща система с подкрепяща функция за цялото тяло и най-вече имунитета ни.

В черният дроб са клетките, които защитават организма ни от външна бактериална атака. Там са 50% от белите кръвни клетки. Клетките, които се справят с една евентуална бактериална инвазия са т.нар. Купфер и чернодробните клетки /hepatocytes/. Да не забравяме и факта, че черният дроб произвежда субстанции от трансформирани токсини чрез наличните ензими, които вече лесно могат да бъдат изхвърлени с урината или жлъчката. По този начин той се пречиства, пречиства и тялото ни. Ако нещо не е наред с тази мощна, широкоспекърна филтърна система на нашето тяло, това се усеща във всички аспекти от нашия живот, от функционирането на организма. Разстройват се редица системи, започваме да чувстваме бича на нашата безотговорност /когато ние сме виновни за това състояние/.

Как да разберем дали имаме проблеми с черния дроб?

Следните състояния може да са сигнал за това. И да ви пратят право при лекаря.

– появява се умора, отмаляване след хранене, която преди не е била налична.
– честе депресия, варираща промяна на настроението
– необоснован гняв, раздразнителност
– PMS (применструален сидром) и хормонален дисбаланс
– налични храносмилателни проблеми, запек и други проблеми с отделителната система
– висок холестерол
– налични болки в мускулите и ставите като при грип
– алергии
– раздразнения по кожата, акне, псориазис и други проблеми на кожата
– чести варирани на кръвната захар, най-вече в нива нагоре
– фибромиалгиа
– високо кръвно налягане
– поява на мозъчна мъгла (brain fog), т.е. слаба концентрация, честа загуба на памет, невъзможност за задържане на информацията
– повдигане, гадене, повръщане
– подуване на ръце, крака, тежест в тях
– проблеми с теглото (пълнота или слабост)

Освен гореспоменатите, може да се появят и други проблеми, свързани с болния черен дроб, които да ви алармират, а именно: бръчки между веждите, кисел вкус в устата, тъмни кръгове под очите, миризма от тялото, лош дъх, налепи по езика.

Заради проблемите, които има, черният дроб вече не може да изпълнява своите функции адекватно и да филтрира кръвта за токсини. В този случай се търси негов заместник. А такъв е най-големият ни орган – кожата. И поради това може да забележите редица притовоестествени прояви по нея – поява на акне, сърбежи, псориазис.

Болният черен дроб влияе и на емоционалното ни състояние. Обърнете внимание на често проявяващите се симптоми на депресия, раздразнителност и безпокойство, защото те може да се дължат именно на разстройство във функциите и здравето на черния дроб. Традиционната китайска медицина познава тази тенденция на лесно гневащия се човек и я свързва именно с проблемен черен дроб, а в Южна Америка на ядосан човек казват че е „чернодробен“ и му правят билков чай за черния дроб, за да успокои емоциите.

Не на последно място, черният дроб и неговите разстроени функции влияят пряко на имунната система, на нейната възможност да отблъсква всякакви атаки на вируси и бактерии, водещи до най-леката настинка, до най-тежката вирусна инфекция. Болен ли е черния дроб, често ще боледувате и вие: чести настинки, грип, синузит и други инфекции, астма, алергии, хронична умора, свръхчувствителност към химикали, са само част от проблемите, които ви очакват. Ето защо е нужно да се обърне специално внимание на нашия черен дроб и да се пази. Защото той е гаранция за общо добро здраве.