При ларингит – инхалации с лайка

2
Добави коментар
Galana
Galana

Ларингитът не е самостоятелно заболяване, което покосява хората с по-чувствителни горни дихателни пътища. По принцип заболяването е свързано с общо възпаление на горните дихателни пътища нос, глътка, трахея, бронхи. Причините, които могат да доведат до това заболяване са най-различни и често може да се различават с всяко заболяване. Това може да са, както хрема, така и пиене на студена во­да или други студени теч­ности, изпотяване и умо­ра, прекалено силно нато­варване на гласа, а също така и вдишва­не на дразнещи прахове, газове и пари, проникване на болестотворни бакте­рии и вируси в гръкляна, грип, морбили, увреждане на гърлото от чуждо тяло.

Ако се двоумите дали не сте се обзавели с остър ларингит, трябва да знаете, че неговите признаци често дразнене в гърлото, усещане на сухота, като заедно с това и се появява суха и мъчителна кашлица, промяна на гласа са и болка при говорене. Отначало гласът е дрезгав, а по-късно съвсем изчезва и болният само шепне. Това е основната характеристика на заболяването ларингит, което трябва да ви алармира. При възрастните дишането обикновено не е нарушено, но при мал­ките деца може да настъ­пи задушаване, поради оток на лигавицата на ларингса. Температурата слабо се повишава. Об­щото състояние, е слабо засегнато.

Лечението е необходимо да се проведе единствено от лекар-специалист. Дишането се осъществява единствено през носа, както за оздравяване на болния, така и за предпазване от такова заболяване. Дишането през носа осигурява на бронхите и горните дихателни пътища като цяло пречистване, затопля­не и овлажняване на вдишвания въздух. При ненавременно и непра­вилно лечение острият ла­рингит може да се услож­ни с трахеобронхит, а след това – с пневмония. В домашни условия много помагат и инхала­циите с цвят лайка наред с другите предписани медикаменти от лекар.

Ето как да прилагате инхалациите: кипвате 500 мл вода и сипвате в нея супена лъжичка сух цвят от лайка, супена лъжица мед и 1 ча ена лъжичка сода. Болни­ят покрива главата си с кърпа и се навежда на съ­да с врящата смес така че да не се изгори. Вдишва­нето на парите продължа­ва около 15 минути. За малки деца до 6-7 години времето е не повече от 5 минути.

Инхалации с букет от билки. Можете да използ­вате цвят лайка, стрък ри­ган и стрък мащерка. Ин­халацията се прави по съ­щия начин, както инхала­ция само с лайка.

ВАЖНО: Ако публикацията При ларингит – инхалации с лайка ви е допаднала или има какво да добавите или попитате, молим, коментирайте я най-долу на страницата!