Бон Джоуви в България

2
Добави коментар
alexpopov
alexpopov

Бон Джоуви стартира европейското си турне от Националния стадион „Васил Левски“ тази вечер.

Обиколката на легендарната рок банда е наречена Because We Can, на името на пилотния сингъл от 12-тия й студиен албум – What About Now.

D2 ще е групата, която ще подгрява на концерта на Бон Джоуви. Българската банда ще излезе на сцената със сет, включващ както някои от най-популярните им парчета – „100 години“, Breаkdown и новия си сингъл „Sex, лъжи и музика“.

За дългоочаквания рок концерт в центъра на столицата пристигнаха 48 тира с техника, а 150 души разтоварват екипировката. Сцената е висока 24 метра и дълга 55.

Биография на деня:

Джордж Уолтън Лукас Младши е роден на 14 май през 1944 г, в Модесто, Калифорния, САЩ.

Баща му е собственик на магазин за канцеларски принадлежности и има три деца.

Когато е 16-годишен Джордж отива да учи в гимназията Дауни и там започва да проявява силен интерес към състезания с драгстери. Дори планира да стане професионален автомобилен състезател. Но точно след завършването на гимназията преживява тежка катастрофа и на тази мечта е сложен край.

Злополуката и последвалата година, прекарана в болница променят възгледите му за живота. Джордж режава да се запише в местния колеж, а след това във филмовата школа към Калифорнийския университет. Като студент прави няколко кратки филма, един от които – “THX-1138: 4EB” печели първа награда на Националния студентски филмов фестивал 1967-1968.

През 1967 – като награда от Warner Brothers – е поканен да гледа създаването на “Дъгата на Финиан” (1968), режисиран от Франсис Форд Копола. Лукас и Копола се сприятеляват и заедно основават компанията Zoetrope през 1969. С първия проект на новата компания – пълнометражен вариант “THX 1138” (1971) се заема Лукас. През същата година, Копола започва работа по “Кръстникът” (1972) и Лукас създава собствена компания, Lucasfilm Ltd.

През 1973 г.той написва сценария и режисира полуавтобиографичния “Амеркански графити” (1973), с който печели Златен Глобус и пет номинации за Оскар.

Този успех му дава възможност да се заеме със следващото си дръзко начинание. Между 1973 и 1974 Лукас се заема с писането на сценария за Star Wars (1977). Вдъхновява се от филмите за Флаш Гордън и Планетата на маймуните. През 1975 основава ILM (Industrial Light & Magic) за да прави сам визуалните ефекти необходими за филма. Друга компания, наречена Sprocket Systems е основана заради монтажа и миксирането на Star Wars – по-късно същата става известна като Skywalker Sound. Идеята му за филма е отхвърлена от няколко студия, преди Twentieth Century Fox да му даде шанс.

Лукас се съгласява на нисък режисьорски хонорар (200 000 долара), но в замяна на това се уговаря да получи 40% от приходите на филма и правата за всички съпътстващи стоки. Филмът чупи всички бокс-офис рекорди и получава 7 награди Оскар.

“Star Wars” дава нов смисъл на понятието “блокбъстър”. Останалото е история.

Лукас прави още епизоди от Star Wars, а заедно със Стивън Спилбърг създават филмите за приключенията на Индиана Джоунс, които също чупят касови рекорди.

На този ден в историята:

• 1643 г. – Луи XIV става крал на Франция след смъртта на баща си — Луи XIII. • 1925 г. – Гео Милев е осъден на една година тъмничен затвор, глоба от 20 000 лeва и лишаване от граждански и политически права за 2 години. • 1931 г. – След едномесечна правителствена криза е формиран коалиционен кабинет на Демократическия сговор и Националлибералната партия на Боян Смилов и Христо Статев като министър-председател остава Андрей Ляпчев. • 1948 г. – Израел става независима държава. • 1973 г. – Изстреляна е в орбита първата американска космическа станция „Скайлаб“. • 2003 г. – Атака в Чечня отнема живота на 18 души, извършителят е жена-камикадзе.

< Предишна

 

Следваща >