Пълна глупост е, че Бойко Борисов и ГЕРБ ще се върнат отново на власт!

3
Добави коментар

/Поглед.инфо/ Политолози, социолози и PR специалисти посъветваха Бойко и ръководството на ГЕРБ да направят невероятната глупост да не се явят пред избирателите в изборната нощ.

А това трябва да го знае всеки в политическия бизнес, една предизборна кампания започва само няколко секунди след края на изборния ден. Ако искате да сте в играта за по-дълго и да не губите позиции, то не трябва да се отказвате и да правите крачки назад. Виден пример за човек, който даде крачка назад и след това се хлъзна здраво в пропастта е Иван Костов, и това е факт той вече не е в играта и ако иска да се върне в парламента, трябва да забрави за лидерството и да се примоли някои да го включи в листите на избираема позиция. Пълна глупост е, че Бойко Борисов и ГЕРБ, ако останат 4-ри години или по-малко в опозиция, ще се върнат триумфално на власт. Няма да се върнат никога, защото сега е последният им шанс и тук Станишев ще бъде прав. Избягаха и подадоха оставка при първия по-масов протест, пазиха лидерите си от дебати, позволиха да бъдат компрометирани включително и в деня преди изборите, не се явиха в изборната нощ и изнервиха всички медии, а всички медии искаха тях за добро или лошо и сега идва последният им шанс. Следващият път може ГЕРБ да говорят единствено пред свои представители в залата…

Според високопоставени източници в ГЕРБ от партията възнамеряват да приемат мандата и да съставят правителство. ГЕРБ и АТАКА по последни данни може да имат шанс да вземат 121 мандата, но лидерът на Атака Волен Сидеров заяви, че би направил коалиция само с тези, които му гарантират изпълнение на плана „Сидеров”. Тук идва интересната част. Отношенията между Борисов и Сидеров охладняха след като Сидеров беше отрязан за президентския пост и беше издигнат Росен Плевнелиев. Ще гарантира ли на Волен Сидеров лидерски пост в новото правителство е ключът към бъдещата коалиция. Ами ако Волен седне до Бойко, а Цветанов изпадне – и това е вариант.

Има и вариант ГЕРБ сами да съставят кабинет, само че сега е значително по-сложно – няма го Яне Янев, от който да се взимат назаем депутати, а и вече е изстинал споменът за тройната коалиция и Атака може да бъдат привлечени макар и не официално в ляво. Може би за не голяма изненада и Меглена Кунева не успя да влезе в парламента. Тя щеше да е идеална патерица в евентуална нова тройна коалиция. Но е важно да се отбележи, че фронтмените й бяха стари играчи, които вече се бяха отдръпнали и загубили доверието на „избирателната активност“ в страната.

Цветанов обяви вчера, че ГЕРБ е готова със състава на бъдещия кабинет. В него влизат министрите с високо одобрение: Лиляна Павлова, Томислав Дончев и Делян Добрев, предполага се че бившият зам.-финансов министър Владислав Горанов ще ръководи финансовото ведомство.

След като проекто-кабинетът на малцинството на ГЕРБ, падне в пленарна зала, Борисов и хората му, ще изчакат съставянето на правителство от БСП. Близки около лидера на ГЕРБ Борисов го съветвали мъдро да изчакат да се разберат относно АЕЦ „Белене“ и др. след, което да атакува и свали кабинета. Тук е хубаво да се припомни, че по-голяма част от гласувалите на референдума показаха, че са ЗА АЕЦ „Белене“. А и социалистите заявиха, че ще стимулират индустрията, може би ще успеят да премахнат идиотската такса износ, която намали доставките на ток до Турция и Гърция и разклати НЕК.

Червените ще търсят контакти не само с партиите, прескочили 4-процентната бариера, но и с някои от формациите, които останаха извън парламента. Очаква се да бъде обсъдена програма за управление, около която да се обединят всички политически формации. Със сигурност обаче БСП се зарича да не повтори грешката си с парцелирането на властта от 2005 г., когато правителството и постовете в централната власт бяха разделени между социалистите, НДСВ и ДПС в съотношение 8:5:3.

Очаква се бъдещите постове в програмното правителство да бъдат раздадени на безспорни експерти, а не на политически лица. Номинираният за премиер Пламен Орешарски не скрива симпатиите си към икономиста Петър Чобанов, заради което той отнесе няколко шеги, че трябва да се стяга за бъдещ финансов министър.

Тъй като всяка партия, участваща в проекта, трябва да направи отстъпки от собствените си обещания, преговорите няма да са леки. Един от важните въпроси е с премахването на плоския данък, за което БСП не среща никаква подкрепа в лицето на ДПС.

При всички положения, тези политици, които съставят и оглавят правителство, трябва да са напълно наясно, че Улицата този път ще е изключително нетърпелива.

А има и друг вариант: Да се приеме следния модел на управление при сегашната политическа конфигурация:

Да станат факт в най-скоро време обещаните от социалистите 250 000 работни места, както и обещаните от Волен Сидеров 1000 лева минимална работна заплата и 500 лева минималната пенсия; ДПС да изпълни обещанието си за премахване на обръчите от фирми около политическите партии; а ГЕРБ да строи, да строи магистрали. Така всеки ще вземе участие в управлението и всички ще сме доволни.

Източник: Кросс

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели