Спазвате ли бизнес етикет?

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Стилът на обличане зависи от това каква работа имате, в каква сфера на дейност е вашият бизнес и какви са личните ви предпочитания.

Когато имате важна среща, свързана с работата ви – дали първа среща с работодател, дали среща с клиенти или участие в бизнес форум – най-важното е да направите добро впечатление и това става, като се погрижите за добрия си външен вид. Ако първото впечатление е добро и вие изглеждате уверени, другите също ще подходят с доверие към вас, а ако не изглеждате добре, това говори, че не се интересувате от срещата и затова не сте се постарали. Може да притежавате перфектни умения и професионализъм, но трябва да знаете, че облеклото и общуването в работна обстановка предразполагат околните да ви оценят.

Етикетът за водене на разговор повелява първо да се уверите, че не сте единственият, който говори. Не превръщайте разговора в монолог, а изслушвайте внимателно и останалите. Ако отивате на среща в офис с непознати хора, бъдете внимателен към всички – поздравете при влизане, обърнете се със сърдечна усмивка към секретарката, гледайте хората в очите, докато се ръкувате, направете добро първо впечатление на всички и се усмихвайте често. Накрая пак се ръкувайте и благодарете за отделеното време. Неадекватно и студено поведение може да ви сюрпризира със сериозни негативи за професионалното ви развитие.

Жените предприемачи и бизнес дами имат по-голям избор в облеклото, но все пак и те се съобразяват с известни ограничения. Една юристка, например, не би трябвало да се облича като собственичка на модно списание или театрална актриса.

Някои основни изисквания са: сваляйте ръкавиците си при ръкуване, когато свалите палтото си – свалете и шапката, а слънчевите очила не поставяйте на главата си, свалете ги и ги сложете в калъф и в чантата. Никога не се ръкувайте с някой без да си махнете тъмните очила, това е особено пренебрежително към дадения човек.

И най-важното, ако присъствате на фирмено парти не изпивайте количество алкохол, от което на другия ден ще се срамувате.

 

 

За и против шоколадовите удоволствия