МЗ се опитва да спре изнудването с избор на екип

1
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Здравното министерство се опитва с нормативни промени да ограничи възможността на лечебните заведения да притискат пациентите да заплащат задължително за избор на екип, дори ако това са лекарите, които биха ги лекували и без допълнителното плащане. С промени в наредбата за достъп до медицинска помощ, качени на сайта на ведомството, се предлага болниците първо задължително да определят лекуващ лекар и екип на пациента при хоспитализацията му. Едва след това той ще може да избира друг. Така според МЗ на пациента се дава възможност да реши дали да плати за екип или не, ако е доволен от назначения от болницата.

Промените в наредбата бяха обсъдени вчера за не повече от пет минути в обществения съвет към здравното министерство. На практика дебати нямаше. Пациентските организации ги подкрепиха, другите мълчаха. Зам.-министър Мирослав Ненков, който е лекар във ВМА, призна, че не е много ясно как промяната ще се приеме от лекарите, тъй като парите за избор на екип са легален начин за увеличение на възнагражденията им. А това според него ще ги спре да не бягат навън. Ненков сподели, че получава по 16 лв. към своята заплата от това. Той обаче признава, че е честно спрямо пациентите да им се даде възможност за истински избор, а не за принудителен.

С промените се разписват точно и допълнителните услуги, за които болниците могат да искат допълнително пари по свой ценоразпис като например за стая със самостоятелен санитарен възел, с телевизор и интернет, за придружител на лица над 18 г., но само ако има осигурено легло за него, и т.н. „Когато поискахме данни кой за какво плаща в една болница, имаше например такса от 10 лв. за влизане в реанимация“, обясни Ненков. Според пациентски организации в ендокринологията в София искат 50 лв. само за да приемат пациента, понеже бил избрал тяхното лечебно заведение.

Наредбата трябва да стои за обществено обсъждане поне 14 дни, така че не е ясно дали ще бъде приета от служебния кабинет.

РЕШЕНИЕ

В четвъртък се очаква здравният министър Николай Петров и вътрешният Петя Първанова да обсъдят проблема с тел. 112 и забавените сигнали оттам към „Бърза помощ“. Решението е министърът на вътрешните работи да разпише заповед, че при всеки сигнал за медицински случай веднага се прави конферентна връзка с оператора на „Бърза помощ“ и реално той ще чуе сигнала, а от 112 ще си записват данните, обясни Мирослав Ненков.