Стресът и високото кръвно налягане

16
Добави коментар

Стресът и високото кръвно налягане

Стресът присъства в нашето ежедневие. Прекалено многото стрес обаче може да доведе до емоционални, психологически и дори физически проблеми като заболявания на сърцето, високо кръвно, болки в гръдния кош или неравномерен сърдечен ритъм.

Как стресът води до заболявания на сърцето?

Учените не са напълно категорични по въпроса кое точно води до повишаване на риска от сърдечни заболявания. Стресът сам по себе си може да е рисков фактор или да повлияе негативно върху други рискови фактори – повишен холестерол или високо кръвно налягане. Така например, когато даден човек е изложен на стрес, то кръвното му налягане расте. Много често от неспокойствие някои хора ядат повече от обичайното или пушат по-често. Ако стресът сам по себе си  може да причини заболяване на сърцето, то това се дължи на факта, че хроничното безпокойство излага човешкото тяло на нездравословно високи нива на хормоните на стреса като адреналин. Някои изследвания свързват стреса с промени в начина, по който се съсирва кръвта, което увеличава риска от сърдечна атака и удар.

Кои са предупреждаващите за прекомерен стрес знаци?

Когато някой е изложен на стрес за дълъг период от време, тялото му издава предупредителни сигнали, които съобщават, че нещо не е в ред. Тези физически, емоционални или поведенчески сигнали не бива да бъдат пренебрегвани. Те информират, че трябва да се забави темпото. Ако стресираният човек продължи да се напряга, то той може да наруши здравословното си състояние и да се разболее. Сред физическите знаци са напрягане на мускулите, проблеми със съня, ускоряване на пулса, пищене в ушите, влажни длани, умора, треперене, загуба или качване на килограми, разстроен стомах. Менталните сигнали са постоянно безпокойство, трудно взимане на решения, често забравяне, неспособност за концентрация, липса на креативност, загуба на чувство за хумор. Емоционалните признаци за твърде много стрес са яд, плач, депресия, честа промяна в настроението, раздразнителност, чувство за самота, негативно мислене, нервност, тъга. Сред неблагоприятните промени в поведението са критично отношение към околните, честа смяна на работното място, засилена употреба на алкохол и наркотици, отказ от взаимоотношения или социални контакти.

Как можем да се преборим със стреса?

Ето и някои съвети за това как да се справим със стреса:

Яжте и пийте разумно – злоупотребата с алкохол и преяждането може да изглежда, че намаляват стреса, но всъщност го увеличават.
Ценете себе си – не е нужно да отговаряте на очакванията и изискванията на околните. Добре е да можете и да отказвате. Когато човек цени себе си, има силата да отстоява правата и убежденията си и да уважава правата на другите.
Спрете пушенето – освен очевидните рискове за здравето, причинени от цигарите, никотинът действа като стимулант за симптомите на стреса.
Правете упражнения редовно – аеробиката  например спомага за освобождаването на ендорфини – естествени вещества, които поддържат позитивното ни настроение.
Поемайте отговорност – контролирайте това, което можете, и зарежете онова, което не можете.
Намалете причинителите на стреса – много хора считат, че животът е твърде взискателен за тях и че имат твърде малко време. Доброто разпределяне на времето, очертаването на приоритетите е важно за постигане на хармония със себе си.
Поставяйте си реални цели и очаквания – здравословно е да осъзнаете, че не можете да сте напълно успешен във всичко.
Почивайте си достатъчно – дори подходяща диета или упражнения няма да преборят стреса, ако човек не си почива. Необходима е почивка както на ума, така и на тялото.