Тайната на билката Демир Бозан

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Билката Демир Бозан е позната още като „дребно обичниче“ и „вълшебната билка на ходжите“ и е толкова лековита, че някога Ванга е препоръчвала лечение именно с Демир Бозан.

Билката Демир Бозан (обичниче)

Какво всъщност е Демир Бозан?

Билка или чай, представляващ букет от билки, който може да намерите в билковите аптеки? И двете!

Чаят Демир Бозан, който се продава в пакетчета, се състои от 6 билки – котешка стъпка, глог, бял имел, хвощ, великденче и царевична коса. Има силно лечебно действие и помага при цистит, ревматизъм, бъбречни проблеми, стабилизира кръвното налягане и има положителен ефект при всякакви сърдечно-съдови заболявания, действа успокояващо и помага при заболявания на нервната система, гинекологични заболявания, миома, трудно зарастващи рани, подсилва имунитета  и потиска апетита (заради което се използва като средство за отслабване), използва се при висок холестерол и др. Или иначе казано, едно универсално лечебно средство.А билката Демир Бозан е позната още под наименованието „дребно обичните“ и й се носи славата още на „вълшебната билка на ходжите“. Причината е в това, че ходжите в Анадола живеели по над 100 години, а тайната им била, пиели всеки ден дребно обичниче. 

Какви са лечебните свойства на Демир Бозан?

Дребното обичниче понижава кръвното налягане, помага при рани, изгаряния, екземи и други кожни проблеми, ставни заболявания, зъбобол и проблеми с венците, кръвоизливи, хемороиди, камъни в бъбреците, диария, неврози.

Чудодейната билка има силата и на афродизиак, като стимулира половата система. 

Как се приема Демир Бозан?

Използва се надземната част на растението и се приема както вътрешно, като всеки ден се пие чай от обичниче на гладно, 30 мин. преди хранене, така и външно под формата на компреси при лечение на кожни и ревматични заболявания, както и при рани.

Внимание: Растението Демир Бозан е токсично, затова е важно да не се предозира и да се пие само по лекарско предписание.

Любопитно:
Според народните вярвания билката Демир Бозан има силата на амулет и се носи за късмет, здраве, любов, против уроки, смята се, че има силата и на любовен еликсир и също, че разваля магии.

15.05.2013/Ели Йорданова