При висока температура накарайте тялото да се изпоти!

6
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Високата температура най-често е знак, че организмът се бори с някаква инфекция.

За да се противопоставят на патогенните микроорганизми, белите кръвни телца отделят вещества, повишаващи телесната температура. По този начин се създава негостоприемна среда за вирусите и бактериите. При възрастните температура под 38,5оС не налага прием на антипиретици, освен в случай че изпотяването и втрисането причиняват неразположение. При децата, обаче, всяко повишаване на температурата трябва да се лекува, като се установи причината т.е. не просто да свалите температурата, а да установите причината, поради която се повишава. При зачервено гърло – направете топъл компрес, при настинка или вирусно заболяване – лекарят ще ви предпише медикамент, който лекува заболяването, може и антибиотик.

Първо вземете парацетамол или ибупрофен. Аспиринът е вреден за деца под 16-годишна възраст. След това направете студен влажен компрес на челото и тила и обтрийте мишниците и слабините с хладка вода. Потопете чифт тънки памучни чорапи във вода, изстискайте ги добре, обуйте ги и върху тях сложете чихт сухи вълнени чорапи. По този начин кръвотокът ще се насочи към ходилата. Този метод се прилага в топла стая. Друг начин да повишите притока на кръв към ходилата е да ги потопите в гореща вода с разтворен в нея синап на прах – по две лъжички на всеки литър.

При висока температура организмът се обезводнява. Пийте между 8 и 12 чаши вода на ден. Освен това пийте прясно изцеден сок от портокали, лимони или грейпфурти, които са богати на витамин С. Така ще помогнете на имунната си система да се пребори с инфекцията.

Забравете старото схващане, че при висока температура трябва да се храните насила, за да съхраните защитните сили на организма. Ако не ви се яде, хапнете малко пилешка супа или друга лека храна, но задължително се погрижете да приемате достатъчно течности.

Най-трудно е да накарате малките деца да пият течности и дори ако ги насилвате може да повърнат. Това никак не е желателно, защото ще ви сложат на системи в болница. Затова давайте по една чаена лъжичка всяка минута – това е най-трудната част от лечението, но единствено възможната в домашни условия, за да не се обезводни организмът на детето.