Колебанията в цените на млечните продукти – анализ на ФАО

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

 
1
2
3
4
5

(1 глас, оценка 4.00 от 5)

Ниските търговски запаси и необичайните условия в производството са довели до увеличаване на опасенията за възможен недостиг на доставките на млечни продукти и скок на цените на млякото през април, което е довело до увеличение на индекса на цените на млечните продукти с почти 15 на сто.

Тази нестабилност до голяма степен е била причинена от сушата в Нова Зеландия, където фермерите са били принудени да прекратят производството на мляко и в крайни случаи да прибягнат до ранно бракуване на млечни стада, заявиха по Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) по-рано тази седмица.

Ежемесечният индекс на цените на храните на ФАО е показал, че колебанията на пазара се дължат на липсата на търговски запаси от млечни продукти, които биха могли да смекчат ситуацията.

Неблагоприятните метеорологични условия в Нова Зеландия са довели до спад в производството с почти една трета.

Млечният комитет DairyCo. е потвърдил спада в производството на мляко тази година с 12 на сто в Ирландия и с 0,5% в цяла Европа.

Но въпреки по-високите цени на някои стоки, както стана известно тази седмица, приходите от износа на австралийски млечни продукти през последните месеци почти не са се увеличили, въпреки нарастването на обема на външните доставки.

Износът на австралийските млечни продукти се е увеличил с 7,6% от юни до март, но стойността на износа на млечни продукти е намаляла с 1,3%.

Въпреки противоречивите сигнали и затоплянето в Европа и в САЩ, перспективите за производство на мляко остават неясни.

Добрата новина идва от Великобритания и където продължава „сагата за справедливата цена за млякото”. Тук добра воля е проявила фирмата Meadow Foods, най-големият независим производител на млечни продукти в Обединеното кралство, както и фирмата Joseph Heler, голям британски производител на сирене.

И двете компании са обявили увеличение на цените за млякото от 1 пенс на литър от 1 юни.

Докато млечната индустрия се адаптира към ръста на пазара и намаляването на доставките, в Южна Америка полагат постоянни усилия за развитие на млекопроизводството.

Венецуела е закупила висококачествен добитък, поредната партида от който наскоро е била разтоварена на пристанището Puerto Cabello.

Вносът на живи животни се извършва в рамките на политиката на местните власти за разширяване и развие животновъдния сектор.