Лесен начин да възвърнем енергията си – част 2

2
Добави коментар
biomall
biomall

​Закуската – най-важното ядене за деня, което оказва влияние върху целия ни ден. Тя трябва да бъде богата на протеини. Много хора се заблуждават, че един сандвич е достатъчен, но далеч не е така. Не вършат работа и беконът с пържени яйца. Добър вариант е закуската да включва ниско маслено мляко, плодове и шепа ядки.

Хидратацията е от изключително значение. Винаги, когато сме дехидратирани се чувстваме уморени, концентрираме се и работим – два пъти по-трудно от обичайното. Това е една от главните причини, за да сме уморени, защото по време на забързаното ежедневие често пропускаме да пием вода. Не е добре да се изпиват големи количества наведнъж, защото тялото не може да ги усвои. Правилото е да се пие вода често и по малко.

Кофеинова стратегия – според повечето от нас една чаша рано сутрин и една след обяд е достатъчна. Учените смятат, че ако изпием кафето наведнъж ефектът ще бъде минимален. За по-добри резултати трябва да пием на малки глътки до ранните следобедни часове. Така едно кафе ще стигне за цял ден, ще приемаме по-малко кофеин, а ще бъдем по-бодри. Ще избегнем и неприятните последици от кафето след обяд, свързани с трудното заспиване.

Заменете кафето с черен чай поне през почивните дни. Танините в него са здравословни и ободряващи.

Една малка освежаваща закуска през деня ще дойде добре на всеки. Но определено не говорим за газирана напитка и чипс, а плод. Особено подходящи за поддържане нормалното ниво на кръвната захар са ябълките, портокалите и бананите.

Обядът не трябва да бъде тежък. За да сме свежи и работоспособни е необходим лек обяд, включващ плодове, зеленчуци и месо с малко мазнини. Една кратка разходка след храненето също допринася за по-добър тонус.

И най- важното – поне една вечер от седмицата си лягайте с час по-рано от обичайното.