При диария – пийте чай от живовляк!

2
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Ако имате стомашно разстройство, основните ви задачи са две: да не допускате обезводняване на организма и да избягвате всичко, което може допълнително да влоши състоянието ви.

Къпините имат богато съдържание на танини и в народната медицина са изпитано средство срещу диария. Накиснете за 10 минути 1,5 г. сушени листа в 1 чаша вряла вода, прецедете и пийте по няколко пъти на ден. Чай от малинови листа също помага – той е богат на витамини и минерали и е подходящ дори при бременност.

Капсулите с извлек от светложълтия корен на многогодишния канадски хидрастис унищожават повечето от бактериите, които причиняват диария, в това число и Е-коли. Активната им съставка берберин е толкова мощна, че заради нея растението се определя като „билков антибиотик”. Вземайте по 2-3 капсули от 125 мг всеки ден до отшумяване на проблема.

При тежка диария е особено важно да възстановите загубата на вода и електролити (натрий, калий и хлор), които са от решаващо значение за поддържането на нормална сърдечна дейност и на много други жизненоважни функции. Пригответе електролитна напитка от: половин чаена лъжица готварска сол, 4 чаени лъжици захар в 1 литър вода и сок от половин лимон. Изпийте всичко в рамките на деня.

За бебетата, както и за по-големи деца, са подходящи оралните разтвори за рехидратация, например Хидратин Алфа, които също възстановяват загубените електролити.

В първите дни не се препоръчват плодови сокове. Яжте ориз, препечена филийка, ябълка на пюре – съдържа пектин – разтворими фибри, които абсорбират излишната течност в червата и забавят чревния пасаж. Не пийте готов ябълков сок! Морковите също са източник на пектин. Сварете ги и ги пасирайте като каша и приемайте по 1-2 с.л. през 1 час.

Не е задължително да се храните при силна диария първия ден, особено децата, трябва да приемат течности. Ако не желае да пие, давайте по 1 чаена лъжичка през 2 минути – така намалявате риска от повръщане.

Сварете листа от живовляк – 4-5 листа за 500 мл вода, прецедете, след като изстине и пийте по 1 чаша на всеки час. Отвара от джоджен действа по същия начин.