Табло за мечти

1
Добави коментар
oblache.net
oblache.net

Познавате ги – те са от корк с дървена рамка и обикновено се срещат в почти всеки офис и дом. На тях закачаме бележки, снимки и всичко, което ни хрумне.

Е да, обаче на мен са ми скучни в естествения им вид, затова реших таблото в нашата стая да е по-различно. Отдавна се чудих какво да го правя и накрая се реших – ще се пробвам с декупажа за пръв път!

Да си призная има си тънкости, които не са ми ясни, но така или иначе не държах на перфектен резултат.

Е да действаме с изпълнението.

Материали:

– корково табло

– акрилна бяла боя на водна основа

– четка за боядисване/валяк

– лепило Ц200

– принтирани декорации ( в случая цъфнали череши)

– четка за рисуване с мек косъм

Направа:

Стъпка 1: Най-напред да освежим рамката и корка с малко акрилна боя. Аз използвах на водна основа, защото е безопасна, лесна за разреждане и за употреба като цяло. Остава матов ефект, който ни пасва идеално.

И така взимате ето това обикновено табло, мека*  четка за боядисване и започвате да нанасяте боята равномерно по цялото табло. Необходими са около две нанасяния. Аз не разреждах боята, тъй като не държах на прецизно нанесен пласт боя. В противен случай би било разумно да се разреди в друг съд и да се използва валяче за нанасянето ѝ.

* Четката е задължително да бъде мека! В противен случаи ще има страшно много дълбоки линии при боядисването.

Стъпка 2: Когато боята е напълно изсъхнала (тя съхне изключително бързо) сте готови да декорирате. Аз използвах принтирани картинки на черешови клончета. Честно казано нямах идея колко големи трябва да са, но принтирах 2-3 различни картинки на един лист А4 и нататък импровизирах.

Тук идва пипкавата работа. Зареждате се с търпение и изрязвате апликациите максимално близо до изображението. Не е проблем да остане малко бяло от листа. Бялата основа ще го замаскира.

След като сте готови с изрязването започнете да напасвате визуално кое парче къде ще отиде. Когато разпределите апликациите започваме да ги лепим.

Намокрете за кратко апликацията с вода, за да омекне. Намажете рамката, там където ще разположите апликацията, с лепило Ц200 (може да го разредите съвсем леко). Залепете и наместете допълнително ако е нужно. Бъдете внимателни – картинката вече е мокра и може да се скъса. След това с мека четка за рисуване нанесете още от разреденото лепило.

Така продължавате да декорирате цялата рамка. За по-красив ефект може да лепите от апликацията и по ръбовете на рамката, а също и по самия корк.

Стъпка 3: Ако имате още желание за декорация  може да надпишете любима фраза, стимулиращ текст или нещо друго по рамката. На нашето табло за мечти аз реших да сложа съответния надпис.

Аз го направих с темперни бои, но дълго съжалявах! Оказа се изключително трудно. С обикновен маркер щеше да се получи много по-добре.

На снимката се виждат и редакциите, които правих, но нищо. Човек се учи от грешките си 🙂

Най-накрая, когато всичко е изсъхнало с меката четка за рисуване може да намажете цялата рамка отново с лепило Ц200, за да не се получава отблясък само около апликациите. Друг вариант е да я лакирате, но на мен не ми се занимаваше чак толкова и се спрях на по-лесния вариант.

И така вече си имате красиво табло за мечти или други идеи и вдъхновения. Надявам се да получите своето вдъхновение и да освежите и своето табло.