Човешкото тяло в цифри

1
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Човешкото тяло в цифри

18 май 2013
  Любопитно
   

Свикнали сме да се прехласваме по какви ли не човешки творения, а самите ние сме толкова съвършени, че едва ли някой ден ще успеем да създадем нещо по-перфектно от самите себе си.

Може би, защото тялото е едно от онези неща, които просто приемаме за дадени и мислим за тях едва, когато започнат да ни създават проблеми.

Затова е добре отвреме-навреме да си припомняме колко сме специални в цифри и картинки. Следната информация не ще промени нечий живот, но за момент ще ви накара да се почувствате малко по-добре по отношение на себе си, независимо дали одобрявате начина, по който изглеждате, или обмисляте поредната 9-дневна диета, която ще ви вкара в плажна форма без глад и мизерия. И така…

Стомахът ви е пълен със сок, който е в състояние да разяде цинк. Добрата новина е, че стомашната стена се възобновява с такава скорост, че солната киселина няма време да я пробие.
Белите дробове съдържат над 300 000 милиона капиляри. Общата им дължина е близо 2 500 километра. А ако всички кръвоносни съдове в тялото бъдат съединени, можете да опашете с тях земното кълбо. Това са над 40 000 километра, ако не знаете.
Средностатистическите тестиси ежедневно произвеждат по 10 милиона чисто нови сперматозоиди. Това количество е напълно достатъчно да зачене цялото световно население за половин година.
Бедрената кост е около 4 пъти по-здрава от бетон. Един кубичен сантиметър кост може да понесе натоварване от над 500 килограма.
Най-големият орган в човешкото тяло е кожата. Средностатистическият човек е обвит в над 3,5 килограма кожа с площ над 2 квадратни метра. В рамките на един живот ще смени близо 20 килограма от нея…
Цилиарният мускул (този, с чиято помощ окото фокусира) се съкращава по около 100 000 пъти дневно. Ако същото нещо се случваше и с мускулите на краката, щяхме да вървим по над 80 километра на ден.
За половин час човешкото тяло произвежда топлина, достатъчна за кипването на 2 литра вода.
Хората са единствените бозайници, които не могат да гълтат и дишат едновременно.
За всеки килограм мазнини, който натрупва, тялото се сдобива с около 12 километра нови кръвоносни съдове.
Всеки път, когато се изчервите, стомашната ви стена също се зачервява.
Един живот е достатъчен да произведете достатъчно слюнка за напълването на два олимпийски басейна.
А в ходилата ви се намират около 500 000 потни жлези, които са в състояние да генерират до половин литър пот дневно.

източник: fitwell.bg