Вега тест

20
Добави коментар
mimmss
mimmss

Чувствителността и алергичните реакции към храните и субстанциите от околната среда могат да окажат влияние върху човешката биохимия. Вместо да поддържа готовност за реакция към вирусните, бактериалните или другите видове причинители на инфекциозни заболявания, човешкото тяло използва енергията си, за да реагира на иначе безвредни субстанции, като например определен вид хранителни продукти и цветния прашец. Тази напълно ненужна реакция на имунната система изразходва жизненоважните енергийни резерви на тялото. Това не само резултира в проявата на типични за алергията симптоми, но с течение на времето води и до хронична преумора и спа в защитните сили на имунната система.

Към настоящия момент не съществува тест, който да е 100% точен. Въпреки това, ВЕГА тестът е сравнително прецизен метод за определяне чувствителността на даден индивид към определен вид хранителни и природни дразнители, известни като алергени. ВЕГА тестът може да засече истинските причинители на алергиите, но не е достатъчно акуратен, за да направи разлика между алергията и чувствителността към конкретните дразнители в храната и околната среда. От клинична гледна точка е доказано, че тези които преустановяват консумацията на даден вид храни, след определянето на същите като дразнещи или причиняващи симптоми на реакция посредством ВЕГА теста, показват подобрение в степента на проявление на симптомите. В допълнение, тези които следват конкретна схема за лечение на алергията си, посредством поставянето на ваксини или перорален прием на медикаменти срещу алергените, регистрирани след направата на ВЕГА тест, също демонстрират съществено подобрение.

ВЕГА тестът, или електро-дермалния скрийнинг, е разработен в Германия през 1953 година от доктор Фол, и модифициран от доктор Шимел през 1978 година. Използван е предимно в Европа от лекари, зъболекари и учени като метод за тестване на чувствителността на хората към алергените. Тестът се базира на теорията, че всеки вид хранителен продукт има своя собствена енергийна структура. С цел да се определи електрическия заряд на даден хранителен продукт е необходимо да се създаде електрическа верига между тестовата машина, тестващия техник и тествания пациент. Алергените в храната, както и тези от околната среда, се събират в малка тестова епруветка и се добавят към веригата за тестване.

ВЕГА машината може да засече промените в съпротивлението по повърхността на кожата, възникващи в отговор на предварително поставените в тестовата епруветка и добавени към веригата алергени от хранителните продукти и околната среда. Съпротивлението на кожата се измерва посредством индуцирането на слабо променливо напрежение между върха на електрод, който докосва повърхността на кожата на едната ръка на пациента и голям електрод закрепен за противоположната му ръка. Самият тест не изисква перфориране на кожата. ВЕГА тестът е напълно безболезнен и неинвазивен.

Тестването по ВЕГА метода отнема не повече от 45 минути за пълно първоначално изучаване на възможните хранителни алергени. Хранителният тест обхваща зърнените храни, млечните продукти, яйцата, плодовете, зеленчуците, ядките и семената, всички видове месо, морските деликатеси, хранителните добавки, кофеина, меда, захарта, маята, алкохола, оцета и др. В допълнение тестът може да установи промените в кожата, свързани с възпаления, които се дължат на чревни бактериални или гъбични инфекции, или развитие на паразити, състояние известно още като дисбиоза или дисбактериоза. Тестването на алергените от околната среда отнема приблизително 30 минути и покрива дразнителите, които се разпространяват по въздуха и произхождат от тревите, дърветата, плесените, плевелите, както и всички останали алергени, които човек би могъл да вдиша.

След тестване, се препоръчва повторно посещение при лекуващия лекар, за да се обсъдят получените резултати и за да се определи конкретен и подходящ за индивидуалните нужди на пациента план за лечение, състоящ се от промяна в хранителните навици, прием на перорални противоалергични медикаменти подобряване функцията на храносмилателната система и стимулиране усвояването на хранителните вещества. Освен това на пациентите се дават и полезни съвети и препоръки по отношение на пазаруването и готвенето, с цел да се оптимизира приема както на калории, така и на важни за тялото хранителни вещества.