10 урока за истинския живот, на които не ви учат в университета

32
Добави коментар
Bat_Tony
Bat_Tony

Университета е важна крачка към вашето развитие, но прехода от бакалавърската или магистърската програма към реалния живот невинаги е лесен и плавен. Много от нещата, на които ни учат във висшето ни образование не са приложими за след това, и не говоря само за знанията. В тази статия ще ви дам 10 урока, които ще ви подготвят да сте успешни служители и предприемачи след като завършите университета.

Урок № 1 Присъствието е задължително

В университета може да не посещавате лекциите и упражненията (защото ходите на работа или имате по-важни занимания) и въпреки това да завършите, при това с добър успех. Когато все пак отидете на някоя лекция, нищо не ви пречи да си тръгнете по средата, ако ви стане скучно. Това няма как да се случи, когато започнете работа или създадете собствен бизнес. Там, трябва да сте си на мястото, независимо какво се случва. Може оперативката в началото на всяка седмица да ви се струва най-безсмисленото нещо на света и само да си губите времето, вместо да свършите някаква работа, но трябва да останете до нейния край. Това важи особено, ако сте предприемач и сте назначили служители. Какъв пример ще им давате, ако непрекъснато се измъквате?

Урок № 2 Програмата не е фиксирана

Отивате в четвъртък сутрин на онези скучни лекции, на която задължително трябва да ходите, ако искате да получите заверка в края на семестъра и разбирате, че преподавателя е болен и няма да дойде. Благодарите на щастливата си звезда и отивате на кафе с колеги (колежки) или се прибирате да си доспите. Да изпиете 4 големи водки и да се приберете в 4 часа през нощта май не беше добра идея.

В живота нещата не стават по този начин. Ако искате да успеете, трябва да работите много. Оставете приказките за таланта и т.н. Дори да имате талант, той е само 1% от успеха, останалите 99% са яко бачкане без извинения и скатаване. Вие работите за себе си (независимо дали сте на трудов договор или сте предприемач) и ако една задача се отмени или някоя среща пропадне, трябва да включите друга. Само така ще постигнете, това към което се стремите.

Урок № 3 Свободното време не е свободно

В университета може и да сте имали коледна, пролетна, между семестриална и разбира се лятна ваканция, плюс някой и друг свободен час между лекциите, но реалността след това е доста по-различна. Колкото и да сте натоварени по време на следването, това е като почивка в сравнение с времето, когато ще работите или ще имате бизнес. Както съм писал, най-ценното нещо, което притежавате е свободното ви време.

В това отношение всеки един от нас става по-беден с годините. Когато ходиш на работа, отделяш по няколко часа на ден за различни проекти, имаш семейни задължения (като пазаруване, плащане на сметки и други), а освен това си и доброволец в някаква кауза, времето за теб не е много. Затова трябва да го цените и да управлявате задачите си така, че да имате време за релакс. В противен случай, не се знае кога ще се обърнете назад и…

You are young and life is long and there is time to kill today.

And then one day you find ten years have got behind you.

No one told you when to run, you missed the starting gun.

The sun is the same in the relative way, but you’re older.

Shorter of breath and one day closer to death.

От Time на Пинк Флойд

Урок № 4 Работата по няколко неща едновременно е важна, но фокуса е основното

В университета може да балансирате между 5-6 напълно различни предмета всеки семестър. Не е проблем да превключвате между висша математика, философия, финанси и основи на правото, например. Като служител или предприемач също ще ви се налага да работите по няколко неща едновременно, но вместо да отделяте еднакво време за всяко едно, е необходимо да си създадете приоритети. Няма как. Някои задачи ще се по-важни от други и по-бързо ще ви доведат до успеха. С пълен успех може да приложите правилото 80/20, където 20% от вашите ефективни усилия водят до 80% от резултатите и обратно. Затова определете основната си цел и я следвайте, независимо от пречките и текущите задачи.

Фокуса е основен
Урок № 5 Приятелите ви не са само, за да се напивате заедно

Времето, когато се напивахте в дискотеките и по купони с вашите приятели и колеги е в миналото, но отношенията ви с тях не са. Когато си търсите колеги или служители, спомнете си добре кой от тях ви пази гърба при онова сбиване в бара, кой ви даде пари на заем, когато имахте най-голяма нужда, кой ви предложи да спите в неговата стая, докато си намерите квартира. Това са и хората, които ще ви пазят гърба и ще ви защитят в работна среда. Особено важно е с какви хора ще работите, ако решите да създавате собствен бизнес. Единствените хора, с които аз бих направил нещо такова са ми приятели от университета. Единствено на тях имам доверие, че ако нещата се прецакат те ще са до мен. Досега не са ме разочаровали.

Урок № 6 Вие сте сами

Дните когато всичко ви беше подредено, имахте график на лекциите и знаехте какво ще правите през следващите месеци вече са зад гърба ви. След като завършите, всичко зависи от вас. Никой няма да ви даде карта, която да следвате към вашия успех. Докато по време на следването имаше кого да питате, когато срещнете някакви трудности, сега вие сте сами и всичко зависи от вас. Дори да попаднете на място със свестни колеги, пак няма кой да ви води за ръката, както в университета. Ще трябва сами да определите вашия път и питате докато някой не ви отговори. Нали знаете – занаят се крада, а не се учи.

На първата ми работа след като завърших, не знаех дори как се работи с копирната машина. Трябваше някой да ми обяснява как да пусна факс и как се води професионална кореспонденция. За такова ниво на образование в България става въпрос, а аз бях от добрите студенти.

Урок № 7 Оценките не са най-важното нещо

Докато шестицата по важен предмет в университета е повод за известна гордост, в истинския живот нещата стоят по малко по-различен начин. Много често връзката между постигнатите резултати и годишната ви оценка може да не е правопропорционална. В някои случаи тази оценка зависи и от други „политически“ решения. Ще ви дам няколко примера от моя опит.

Един от ръководителите ми пишеше на всичките си подчинени еднакви оценки, които бяха „покрива критериите за длъжността“. Когато го попитах каква е причината за това, той ми каза, че не може да си дели хората, защото всичките се справят добре. А и ако пише на някой по-висока оценка, ще започнат едни дразги в колектива… За да съм честен повечето мениджъри разсъждават по същия начин. Затова, ако погледнете какви оценки се пишат в дадена компания, около 95% (дори повече) от тях са „Справя се със задълженията си“.

Друг подход при оценяването пак залага на равенството, но по малко по-различен начин. Един от мениджърите във фирмата, където работих имаше екип от 3-ма души. Веднъж стана въпрос с един от тях каква оценка е получил тази година и той ми каза, че има 4-ка, което е малко под средното. На въпроса защо, той ми обясни, че тази година той е бил с 4-ка, другия му колега с 5-ца, а третия – с 6-ца. Тъй като размера на бонусите зависеше от тези оценки, техния ръководител пишеше всяка година различни оценки на всеки и така за 3 години всички имаха 4-ка, 5-ца и 6-ца. После пак отначало. Лошото в този подход беше, че нито един от тези служители не се издигна, заради „непостоянство“ :).

И третия пример май е най-често срещания. В една от фирмите, където работих, ръководителя пишеше оценките по „политически“ причини. Тази година по-висока оценка ще има Ленчето, защото нейната заплата е по-ниска и за да се компенсира. Другата година с най-висока оценка ще е Жоро, защото иска да напуска и така ще го задържим за още малко и т.н.

Урок № 8 Спасението е скрито в книгите

Книгите са много важни, за да може да не допускате грешките, които са допускали другите и за да прескочите няколко стъпки и да достигнете по-бързо до целта си. За съжаление, те не са достатъчни. Трябва да натрупате и малко реални знания и опит, който да подкрепи наученото от учебниците. Колкото и отчети да сте гледали в курса по Счетоводство, ако не седнете и не анализирате един баланс, перо по перо, няма да станете добър счетоводител или финансист. Ако си говорим честно българските университети са много далеч от практиката. Това не го казвам просто ей така. Съдя първо по себе си, след това по мои близки и накрая по нивото на стажантите, на които съм бил ментор.

Урок № 9 Промяната е единственото постоянно нещо

Университета се възприема като мястото, където откривате какъв е вашия път в живота и след като поемете по него, ще е много трудно да смените курса. В действителност, това не е така. В една от предишните статии стана въпрос, че само 20% от завършилите студенти работят по специалността си. Така че, каквото и да сте учили, ако чувствате, че това не е вашия път, просто поемете по друг. Никога не е късно. Има стотици примери, за хора намерили тяхното призвание в залеза на живота им. Както се казва, единственото постоянно нещо е промяната.

Урок № 10 Насладете се на момента

Каквито и недостатъци да има студентския живот, този период е един от най-вълнуващите и забавни през вашия живот. Като се върна назад във времето, за мен този период беше един от най-щастливите ми досега. Тогава намерих верни приятели (с които съм и досега), а с други се разделихме и поехме по различни пътища. Така че, последния урок е „Изживейте студентските си години така, че да искате да ги повторите по същия начин“.