Андреа Пирло написа автобиография за своята кариера

1
Добави коментар
Juventino
Juventino

Андреа Пирло написа автобиография, в която описва напускането на Милан, колко близо е бил до завръщане в Интер и как е трябвало да избягва хвърлените бутилки от “усойницата” Антонио Конте.

Picture: Idfootballdesk.com

Полузащитникът се очаква да публикува своята книга “Мисля, следователно играя” съвсем скоро, а от “La Gazzetta dello Sport” разкриха малко любопитни факти.

Пирло разкри, че изобщо не е останал впечатлен от своя прощален подарък от Милан – луксозна химикалка Cartier със символа на отбора.

“Прекрасна химикалка, но все пак химикалка. Пълна с баналното синьо мастило. Адриано Галиани ми каза да се уверя, че няма да я използвам за да подпиша нов договор с Ювентус. Поне е разбрал шегата правилно. Като прощален подарък очаквах нещо повече от това. Моите 10 години в Милан преминаха точно така. Както и да е, усмихнах се.”

“Беше взаимно решение да напусна, тъй като не исках да поема риска да страдам от скука. Затова и бях разочарован накрая на тази финална среща, но само в границите на нормалното. Така бе и Галиани.”

Пирло също писа за факта, че Масимилиано Алегри е искал да го премести отляво в полузащитата вместо обичайната му позиция пред защитата.

“Все още смятам, че можех да дам най-доброто от себе си там. Рибата диша, когато е в дълбоки води. Диша и когато е близо до повърхността, но не е същото.”

“Изобщо не сме дискутирали за пари този следобед през пролетта на 2011. Никога. През тези 30 минути не сме споменавали икономическата страна на договора с Галиани. Просто исках да бъда важна част за отбора, в центъра на проекта, а не като футболист в направление към депото за скрап.”

Пирло игра в Интер, преди да премине в градския съперник Милан. След 10-те години при росонерите, Леонардо се е свързал с него и се е опитал да го върне отново в Интер след като договорът му изтече.

“Той ми сподели чудесни неща относно Интер, колко щастлив и мотивиран е. Можеше да бъде страхотно предизвикателство да се върна там, където вече съм бил, да прекося града след 10 последователни години в Милан, 9 от които бяха необикновени. Леонардо можеше да ми помогне с това, ако не се беше присъединил към ПСЖ няколко седмици по-късно. Въпреки това нямаше как да го направя, щеше да е наистина прекалено, а и феновете на Милан не заслужават подобна обида.”

Пирло също е обмислял и оферта от Рома, но е било подозрително, когато новите американски собственици не са навлезли в детайли относно отбора, който са искали да изградят.

Picture: Zimbio.com

“Работил съм с много треньори през кариерата си, но Конте е този, който ме изненада най-много. Той имаше нужда от само една реч, с много прости думи, за да завладее заедно мен и Юве. С него пристигнахме заедно на планетата Ювентус. Той ни се представи през първия ден на пред сезонната подготовка в залата в Бардонекия. Вече си личеше огъня, който минава през вените му и как се движеше като усойница. ‘Този отбор, драги момчета, идва от два последователни сезона, в които завършва на 7-ма позиция. Това е лудост. Шокиращо. Аз не съм тук за това, така че вече е време да спрем с тази глупост.’”

“Ако Ариго Саки е бил гений, тогава какъв е Конте? Очаквах да бъде великолепен, но не чак толкова. Мислех си за треньор с много големи характер и харизма, а освен това открих, че неговите колеги могат да научат много от него за тактика и техника. Връщайки се назад, има едно нещо, което не бих направил отново – не бих избрал отново шкафчето вдясно от Джиджи Буфон на Ювентус Стейдиъм, това точно срещу вратата. Това е най-опасното място в Торино, особено на полувремето. Конте влиза като буря и дори да водим в резултата, той започва да хвърля в стената всякакви предмети, до които успее да се добере. А точно срещу него се намира моето място. Той ще хвърли каквото и да намери, почти винаги пластмасови бутилки пълни с вода, много газирана вода. Конте се превръща в истински звяр и никога не е доволен, тъй като винаги има някой детайл, който не е перфектен и той е способен да види предварително какво би се случило в следващите 45 минути. Веднъж падахме от Милан и той не можеше да го превъзмогне: ‘Срещу тях! Не мога да разбера как не можем да ги победим! Те дори играят зле!’”

Остава да видим какво ще каже Конте на полувремето в неделя вечер, когато Ювентус посреща Милан в Торино.