Топ 6 естествени метода против бълхи при кучето (1 част)

2
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

16.05.2013

Отново е това време от годината – топлите дни ни напомнят, че е време да помислим как да предпазим кучето си, а и себе си, от досадните бълхи и кърлежи. Много често въпреки добрите ни намерения, препаратите против паразити се оказват неподходящо решение – заради високата си цена или просто защото са доказали своята неефективност. Това обаче не означава, че трябва да се откажем и да оставим кучето си, а и себе си, в неприятната компания на насекомите – кръвопийци. Естествените методи за борба с паразитите по кучето могат да се окажат учудващо ефективни.

 

Метод 1: Кизелгур (Диатомит, Инфузорна пръст)

 

Кизелгур? Диатомит? Да опитаме с „инфозорна пръст”? Добре, може би не сте чували за това понятие, освен ако не работите в хранителновкусовата промишленост или не вземате дейно участие в производството на вино или бира. Кизелгурът се произвежда от едноклетъчни водорасли и намира основно приложение като естествен филтър. Макар и по – малко известно, той има и друго полезно приложение – служи като инсектицид (убива вредни насекоми). Фините му частици запушват дихателните отвори на бълхите и кърлежите, като така причиняват бавно задушаване и смърт. Диатомитът може да се прилага както и инсектицидната пудра, която можете да намерите във всеки зоомагазин, но за разлика от нея е безвреден за околната среда (стига да няма допълнителни съставки). Освен върху кучето, той може да се втрие с помощта на четка и върху мебелите и килимите у дома, като така убива и всички паразити, успели да се отскубнат от любимеца ви (носете маска, за да не го вдишате).

 

Метод 2: Безценната смес за малко пари

 

Определени вещества, наречени репеленти, имат свойството да отблъскват паразитите по кучето. Те могат да се закупят от магазините, но ако искаме да се придържаме към изцяло безвредните съставки, можем съвсем лесно да си приготвим репелент и у дома. Нужни са ви евкалиптово, кедрово, лавандулово масло и масло от чаено дърво. Използвайте сместа за да напръскате кучето или за да потопите нашийника му в нея. Евкалиптовото масло само по себе си може да се окаже напълно достатъчно да прогони вредителите, тъй като те не могат да понасят миризмата му (не го използвайте за котката си).  Ако се натъкнете на масло от мелия (ним), можете да го смесите с кучешки шампоан и да насапунисате кучето с него, оставяйки го така за 15 минути.

 

Метод 3: „Репеленти за дома с чудесен аромат“

Метод 4: „Био нашийник против бълхи“

Метод 5: „Време е за пролетно (или лятно) почистване“

Метод 6: „Витаминни добавки и … оцет“

 

 

Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:

„Как да осигурим успешна защита от кърлежи за кучето си?“

„Препарати против бълхи през зимата?“

„Бълхи и кърлежи – какво да предприемем“