Пепелянка клъвна пациент в болница, взел я за пръчка

1
Добави коментар
Angel_Angel
Angel_Angel

Втори случай на ухапан човек от пепелянка. На 17 май от влечуго беше клъвната Зорка С. от благоевградското село Лешко, заради което тя беше спешно транспортирана в “Порогов”. След нея пациент на пернишката болница за белодробни заболявания е бил ухапан от отровната змия, пострадалият веднага е бил транспортиран в МБАЛ „Рахила Ангелова” с отекла вече ръка, съобщи изпълнителният директор на стационара д-р Вяра Церовска. Обработихме раната и незабавно му поставихме противозмийски серум. Проблемът беше сериозен, но възрастният човек се оправи и ден по-късно беше изписан и продължи лечението си в белодробната болница, уточни д-р Церовска. Според медиците от ОАРИЛ, където е бил лекуван ухапаният, влечугото най-вероятно е било пепелянка. Пострадалият бил в стрес и не могъл да даде описание на влечугото, но симптоматиката – подуване на ръката, обезцветяване, световъртеж, говорят, че именно това е видът на змията, нападнала перничанина, съобщава Struma.bg. Белодробната болница, намиращата се в полите на планината Голо бърдо, е заобиколена от гора, но има и много каменисти, припечни места, обрасли с висока трева, папрати и храсталаци, предпочитани от този род влечуги, особено край пътеките за разходка.

Специалистите обясняват, бе пепелянката е активна предимно през деня и при топло време, какъвто бе съботният ден. Влечугото по принцип било летаргично и не особено агресивно, хапело рядко, при значително дразнение, най-вече при опит за улавяне, какъвто бил случаят с пациента на белодробната болница – той помислил влечугото за пръчка и пробвал да хване с ръка. Това е провокирало змията и тя забила зъбите си в него.

Д-р Церовска напомни, че всяко лято има по няколко случая на ухапани от змии. Проблемът е сериозен и незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Нужно е поне денонощие, в което след поставяне на противозмийския серум и извършване на всички останали процедури, пострадалият да остане в стационар, заяви още д-р Церовска. Пернишката болница разполага в момента с 8 дози от серума, те са достатъчни за лятото, смята шефката на пернишката болница. /БЛИЦ