Делото на Мирослава Тодорова срещу Цветан Цветанов ще се гледа в Софийския окръжен съд

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Цветан Цветанов все още не е коментирал делото за клевета срещу него

© Цветелина Белутова

С определение от днес, Върховният касационен съд в състав Лиляна Методиева (председател), Елена Авдева и Жанина Начева (докладчик) реши делото за клевета, което беше заведено от бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова срещу бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, да се гледа от Софийския окръжен съд като втора инстанция.

Делото срещу Цветанов обаче ще може да тръгне, само ако той се откаже от имунитета си като народен представител. Днес той заяви, че ще го направи, но във връзка с друго разследване – за злоупотребите в Специализирана Дирекция „Оперативни и технически операции“. Според действащото законодателство, „свалянето“ на имунитета важи за всяко отделно наказателна производство, т.е. Цветанов ще трябва да се откаже от имунитета си и за делото, заведено от съдия Тодорова. В противен случай производството ще бъде спряно. В същото време до изтичането на абсолютната давност по него остават около три години. Бившият вътрешен министър не отговаряше на мобилния си телефон за коментар.

До произнасянето на ВКС се стигна, след като всички съдии от наказателното отделение на Пловдивския окръжен съд се отведоха от разглеждане на делото, с основния мотив да бъдат избегнати всякакви съмнения за предубеденост. Делото стигна до тях, след като Мирослава Тодорова обжалва оправдателната присъда, постановена от зам.-председателката на Пловдивския районен съд Екатерина Роглекова.

Бившият председател на Съюза на съдиите заведе дело за клевета, заради две интервюта на Цветан Цветанов, в които той директно я обвини във връзки с организираната престъпност. Тогава бившият вътрешен министър директно посочи съдия Тодорова за свой враг, а предишният състав на Висшият съдебен съвет като под команда започна дисциплинарна саморазправа с нея, като първо я наказа с намаляване на заплатата, а после я уволни.

Миналата седмица, петчленен състав на Върховния административен съд обяви делото по жалбата на Тодорова срещу уволнението й за решаване.