Мотивация ! Що е то ?

3
Добави коментар

Какво всъщност е Мотивация ? Кой и как ни мотивира?Накратко в следващите редове : Що е то Мотивация ?
Мотивацията е движещата сила подтикваща  ни към целенасочени действия.Това включва целева посока и пряката връзка между действията и резултатите, които получаваме.
Мотивацията е състояние, което може да бъде с различна продължителност. В много от случаите това зависи от резултатите, които постигаме, а те от своя страна  са доста субективни . Това означава , че за всеки  един от нас даден резултат би имал различно значение, стойност, тежест .
Мотивацията бива два вида :
Вътрешна –  вътрешна мотивация се постига когато имаме желание и хъс да постигнем нещо определено, което ще ни донесе вътрешно задоволство и удовлетворение. 
 Външна – външна мотивация е състояние,  в което  сме мотивирани (подтикнати , желаем) да постигнем определена цел от външно задоволство – пари, оценки, предмети (предметни награди) .
Мотивацията възниква първоначално чрез нашите мисли, чувства и емоции.Това е първият процес на мотивация.Следващият е свързан с нашите действия.Те разбира се са породени от вече изброените вътрешни процеси.
В английският език думите „emotion“ (емоция) и „motion“ (действие) имат един и същи корен.В този ред на мисли, може да заключим, че емоцията подтиква към действие. 
Както положителната емоция води към положителни действия, така и отрицателната към отрицателни. Това разбира се също е доста субективно.Истината е че е добре, човек да има контрол над емоциите си и да успява да ги насочва в правилната посока.
За да бъдем мотивирани, трябва да достигнем определено емоционално състояние. Достигнем ли това състояние у нас се поражда желанието сами да извършим дадено действие или да постигнем определена цел. 
Какво е мотиваторът и нужен ли ни е такъв?
Истината е , че за всеки човек мотиватор , може да бъде нещо съвсем различно.
Може да бъде личност (определен човек)
Може да бъде музика или видео на определена тематика.
Може да бъде книга или определено четиво.
Може да бъде случка или събитие.
Мотиваторът сам по себе си не може да ви мотивира.Той единствено може да ви доведе до определеното емоционално състояние, след което вие сами да се почувствате мотивирани да извършите определено действие.
Истината е , че най-добрият мотиватор, който можете да имате сте самите вие.
Ето и няколко съвета  :
Положете усилия за постигането на резултати
Бъдете всеотдайни и упорити 
Поемете инициативата и се опитвайте да се възползвате от всяка възможност
Мислете оптимистично – дори и когато късметът ви изневери 
Най – общо казано мотивацията е съвкупност от сила и енергия, които
управляват поведението ни в определена посока за даден период от време.
Вярвате или не, всичко е в собствените ви ръце, просто трябва да изберете цел, която искате да постигнете и да дадете всичко от себе си това да се случи.
Мотивация ! Що е То ?
Харесай страницата на  Тренирай във Facebook , последвай ни в Тwitter , или ни добави в кръговете си в Google+
ОЩЕ ПО ТЕМАТА :